230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Međunarodni skup agronoma

„Ovogodišnje, 18. naučno-stručno savjetovanje agronoma Republike Srpske u Trebinju, biće održano od 19. do 22. marta. Broj prijavljenih naučno stručnih radova govori o velikom interesovanju za ovaj skup, ta da je odabir grada Trebinja kao domaćina – bio pun pogodak", rekao je danas u Trebinju na konferenciji za novina, dr Siniša Mitrić sa Poljpoprivrednog fakulteta iz Banjaluke.

120307-agro

Inače, ovaj skup iz oblasti agrara, koji se četvrtu godinu za redom održava u Trebinju, te koje od ove godine dobija formu međunarodnog simpozijuma, organizuje Poljoprivredni fakultet iz Banjaluke, u saradnji sa Agrotehničkim fakultetom iz Ljubljane.

Prema riječima dr Mitrića, za savjetovanje je prijavljeno 250 radova iz 16 zemalja svijeta.

„Osim prezentacije radova, tokom simpozijuma biće održan i okrugli sto na temu korišćenje pretpristupnih fondova EU u razvoju agrara u BiH", kaže dr Mitrić.

Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske ističe da je pristusvo velikog broja naučnih radnika iz oblasti agrara prilika da i trebinjski poljoprivrednici prezentuju autohtone proizvode Hercegovine.

„Znamo da Trebinje ima velike kapacitete i da je već prepoznatljivo u vinoigradasrtvu i pčelarsku tako da će i ovaj skup biti prilika da vinari i proizvođači meda predstave međunarodnoj javnosti čime to mi raspoaležemo", rekao je Maksimović.

U okviru programa ovog skupa, organizatori su, za učesnike i posjetioce simpozijum, planirali koncert Hora Hercegovačke Gračanice, koji će se održati 20. marta, u Domu kulture. (Opština Trebinje)