230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U Nevesinju situacija još teška

Iako su prevaziđene najveće nevolje koje je prouzrokovalo nezapamćeno snježno nevrijeme u gotovo svim hercegovačkim opštinama, na području Nevesinja stanje je još uvijek složeno i teško, jer je odsječeno petnaestak sela.

120307-nevesinje

Ovo je potvrdio i predsjednik Skupštine opštine Nevesinje, Momčilo Šiljegović, koji ističe da i pored svakodnevnog rada lokalne mašinske operative ne uspijevaju da se izbore s visokim snježnim nanosima kojih ima na gotovo svakom lokalnom putnom pravcu.

- Na terenu je stalno osam teških mašina i činimo sve što je u našoj moći kako bi seoski putevi što prije bili prohodni, ali stanje je daleko od zadovoljavajućeg, što može ilustrovati i podatak da je, recimo, put do sela Slato, gdje živi stotinak stanovnika, neprohodan još od polovine decembra -kaže Šiljegović. Naglašava da je visina snježnog pokrivača na području ove hercegovačke opštine i danas šezdesetak centimetara i to u zavjetrini, odnosno na lokalitetima koji nisu bili izloženi orkanskoj mećavi koja je ove zime u više navrata stvarala ogromne nanose na ovdašnjim putevima.

Ocjenjuje kako je i pored činjenice da je ukinuta odluka o proglašenju vanrednog stanja pred ovdašnjim službama mnogo posla do potpune normalizacije stanja i uspostavljanja redovnog režima saobraćaja na cjelokupnom opštinskom području.

- Ono što zabrinjava jeste činjenica da domaćinstva u selima koja su već duži period odsječena od centra opštine i glavnih saobraćajnica u ovom dijelu Srpske imaju sve više problema. Ponestaje stočne hrane, tu su i poteškoće u vodosnabdijevanju i zaista postoji bojazan da će posljedice snježnog nevremena biti i veće nego što to govore neke početne procjene nastale na bazi informacija s terena - kaže Šiljegović.

Istovremeno, ocjenjuje da su štete ionako ogromne i da se i prije odlaska posebnih komisija na teren, sa ciljem utvrđivanja njihovog stvarnog obima, unaprijed zna da će sanacija posljedica u znatnoj mjeri prevazilaziti i mogućnosti opštine Nevesinje.

- Javnosti je već poznato da je naša ionako nejaka privreda pretrpjela ogromne štete, te da su i pojedini privredni subjekti suočeni s posljedicama koje će zasigurno usporiti njihov razvoj i poremetiti planove, te tako posredno uticati i na stanje u lokalnoj zajednici. S druge strane, vanredno stanje je uticalo i na budžetsku potrošnju, a još uvijek izdvajamo novac za zimsku službu iako je ta stavka odavno izašla iz planiranih okvira i do sada uvećana za čak 200.000 KM, pa će sve to vjerovatno dovesti u pitanje i realizaciju nekih prvobitnih planova za ovu godinu - zaključuje Šiljegović.

Helikopteri obilazili 64 lokacije

Kakvo snježno nevrijeme je zimus okovalo Nevesinje upečatljivo ilustruje i podatak da je Helikopterski servis RS i EUFOR dostavljao hranu i lijekove na čak 64 lokacije na području ove hercegovačke opštine jer se kopnom nije moglo doći.

- To je nevjerovatan, ali i tačan podatak i bez takve pomoći, posebno u dijelu takozvane medicinske evakuacije, bili bi u nesagledivo većem problemu, zbog čega helikopterske posade, koje su često letjele i na granici dozvoljenih vremenskih uslova, zaslužuju i priznanje i našu zahvalnost - kaže Šiljegović, ističući da u Nevesinju još uvijek ne isključuju mogućnost potrebe angažmana helikoptera za eventualne hitne intervencije. (Fokus)