230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Provjera vezivanja pojaseva do 31. marta

Auto-moto savez Republike Srpske od danas do 31. marta provodiće medijsko-preventivnu kampanju i istraživanje korišćenja sigurnosnih pojaseva u vozilima pod nazivom "Produžite liniju života - vežite pojas".

120312-policija

"Kampanja 'Produžite liniju života - vežite pojas' treba da uvjeri sve ljude koji se prevoze automobilima da, ako u vožnji ne koriste sigurnosne pojaseve, ugrožavaju ne samo sebe već i ostale putnike u automobilu, obično najbliže članove svoje porodice ili prijatelje", rekao je generalni sekretar Auto-moto saveza Nikola Manojlović.

Manojlović očekuje da će kampanja promijeniti stav ljudi prema sigurnosim pojasevima i prenijeti im poruku koliko je važna njihova upotreba, ističući da bi na taj način putovanje automobilom bilo mnogo bezbjednije, saopšteno je iz Auto-moto saveza.

"To je potez kojim se samostalno i najjednostavnije može učiniti najviše za svoju bezbjednost u vožnji. U Republici Srpskoj ovo predstavlja ogroman potencijal za smanjivanje broja nastradalih u saobraćajnim nezgodama, a koji se jednostavno mora iskoristiti za dobrobit cjelokupnog društva", naglasio je Manojlović.

Iz Auto-moto saveza ističu da je upotreba sigurnosnih pojaseva jedna od osnovnih mjera za smanjenje posljedica saobraćajnih nezgoda zbog čega je treba tretirati kao primarnu mjeru pasivne zaštite vozača i putnika u vozilima.

Ciljna grupa ove kampanje su vozači, suvozači i putnici na zadnjim sjedištima u putničkim automobilima kao i djeca koja se prevoze.

U toku trajanja ove kampanje radnici auto-moto društava u saradnji sa policijskim službenicima dijeliće vozačima brošure namjenski izrađene za kampanju "Produžite liniju života - vežite pojas".

Istraživanje će obuhvatiti brojanja, odnosno snimanja stanja i anketu vozača i lica koji se prevoze u vozilu, a snimanje stanja obaviće se u martu, aprilu i septembru.

Iz Auto-moto saveza ističu da je prvo brojanje obavljeno 9. marta, a da će sljedeće biti 13. marta. Drugo brojanje planirano je za 20. i 24. april, dok će treće brojanje biti obavljeno u septembru.

AMS RS i auto-moto društva ovu kampanju provode u saradnji sa Ministarstvom sabraćaja i veza, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske. (Srna)