230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Upravljanje energijom u opštinama - Jačanje kapaciteta opštinskih službenika

Predstavnici administrativne službe Opštine Trebinje su uzeli aktivno učešće u novom izdanju Delter treninga koje se bavi jačanjem kapaciteta opštinskih službenika u cilju poboljšanja mjera energetske efikasnosti unutar opština.

120313-trening_medjugorje2

Prvom ovogodišnjem treningu, koji je održan od 7. do 9 marta u Međugorju, ispred opštine Trebinje učestvovali su Dejan Janković, Velibor Bodiroga i Miro Gredo.

I ovog puta eksperti predavači iz oblasti energetske efikasnosti i voditelji treninga ispred DELTER-a bili su Oliver Spätgens i Davor Sušić, a gradovi koji su uzeli učešće na prvom ovogodišnjem treningu su:

Jajce, Neum, Pale, Trebinje, Višegrad i Vitez.

120313-trening_medjugorje

Ovog puta fokus je bio na tehničkim aspektima mjera poboljšanja energetske efikasnosti te pravnom okviru, koji transponiranjem EU direktiva naglašava ulogu javnog sektora.

Glavni cilj treninga jeste poboljšanje kapaciteta opština kako bi se realizovali energetski efikasni projekti.

DELTER projekat je finansiran od strane Evropske Unije sa ciljem da se obezbijedi podrška Bosni i Hercegovini u ispunjavanju zahtjeva iz Ugovora o energetskoj zajednici JIE sa fokusom na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Ovaj projekat sadrži četiri komponente:

1: Demonstracioni projekti;
2: Trening (jačanje kapaciteta);
3: Edukacija javnosti;
4: Pravni okvir

Svi treninzi se finansiraju iz projekta i samim tim od strane Evropske unije.

25 opština iz oba entiteta i Brčko distrikta imali su priliku da apliciraju za male demonstracione projekte. Devet opština je uspješno ispunilo uslove konkursa, te će iste dobiti punu tehničku podršku pri realizaciji projekata energetske efikasnosti u okviru prve komponente Delter projekta. Ipak, svih 25 opština koje su aplicirale, pozvane su da učestvuju u DELTER treninzima.

DELTER treninzi imaju dvije različite ciljne grupe na nivou opština.

Prva ciljna grupa obuhvata opštinsko osoblje iz različitih odjela. Riječ je o stalno zaposlenima, koji mogu biti uključeni u multidisciplinarne teme kao što je „Upravljanje energijom u opštinama".

Druga ciljna skupina su osobe koje donose odluke u opštinama, koje su uključene u osmišljavanje srednjih i dugoročnih ekonomskih, socijalnih te ekoloških smjernica razvoja.

Cilj Delter-a jeste podrška te osposobljavanje opštine za apliciranje sredstava nezavisnih od zvaničnog budžeta.

Tokom marta mjeseca DELTER nastavlja sa svojim aktivnostima putem treninga za sljedeće dvije trening grupe.