230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Uspješno testiran novi teleskop

Usprkos jakoj i hladnoj buri u vedru večer 13. marta članovi Trebinjskog Astronomskog Udruženja (TAU) i Astronomske sekcije gimnazije ''Jovan dučić'' (ASG) su iskoristili konjukciju planeta Venere i Jupitera da testiraju novi teleskop namjenjenog Astronomskoj Opservatoriji na Crkvini.

120314-teleskop

Teleskop je Eparhiji ZHiP poklonilo Kanadsko - Srpsko Dobročinstvo ''Jovan Dučić'' iz Toronta za projekat Astronomske Opservatorije, prve u Republici Srpskoj.

Zahvaljujući podršci Crkvene opštine Trebinje koja je stavila na raspolaganje trebinjskim astronomima trenutno najmoderniji teleskop u Republici Srpskoj i BiH, posmatranje ove pojave je upriličeno ispred Sabornog hrama.

120314-teleskop1

"Konjukcija je prividni bliski prolaz dva nebeska tijela jednog pored drugog. Odnosno projekcija njihovog položaja na nebeskoj sferi za posmatrača sa planete Zemlje. Venera i Jupiter su bili prividno međusobno razmaknuti tri stepena, dok je njihovo stvarno međusobno rastojanje iznosilo oko 800 miliona kilometara", – objašnjava Miro Ilić iz Astronomskog udruženja.

Automatizovani teleskop je pokazao vrhunski optički kvalitet bitno olakšavajući posmatranje ugrađenom elektronikom. Pored članova TAU i ASG i učenici obližnje osnovne škole kao i građani imali su priliku baciti pogled kroz teleskop na ovu nebesku pojavu.