230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

ERS: Nadamo se skorim padavinama

Planirani veliki remonti u termoelektranama koje djeluju u sastavu "Elektroprivrede Republike Srpske"  biće urađeni u manjem obimu zbog nedovoljne količine električne energije u hidroakumulacijama Republike Srpske, koja se mora nadomjestiti termoenergijom, najavljuju u ERS.

120314-temeljni_ispust

Izvršni direktor za tehničke poslove ERS-a Jovo Marić rekao je da je, osim kapitalnih stvari koje su planirane za remont u Termoelektrani "Ugljevik", planirana i automatizacija postrojenja, ali će početak remonta, planiran za 1. april, biti prolongiran za petnaestak dana.

On očekuje da će u tom intervalu doći do padavina koje bi poboljšale stanje na akumulacijama, a biće odgođena i automatizacija.

Marić je naveo da je u ERS-u usaglašeno da se automatizacija u Ugljeviku izbjegne u ovoj i prebaci za narednu godinu kako bi se dobilo što više termoenergije u ovom periodu, dok je remont TE "Gacko" za ovu godinu predviđen tek za četvrti kvartal, kada se nadaju velikim vodama, pišu "Nezavisne novine".

Budući da je ERS, i pored svih napora, trenutno u manjku za oko 150 gigavat-časova, taj bi se dio mogao nadoknaditi upravo skraćenjem remonta TE "Ugljevik".

Marić je naveo da ni snjegovi, koji su donedavno zadavali veliku glavobolju stanovništvu, nisu dali očekivane količine vode u jezerima, pa je trenutna situacija u akumulaciji Bilećko jezero 23 metra ispod plana. (Srna)