230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Održan Miting podrške očuvanju prava boraca

Nekoliko stotina trebinjskih boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih, prisustvovalo je današnjem mitingu podrške kod Centralnog spomen obilježja braniocima Trebinja od 1991. do 1995. godine, čiji je organizator bila Boračka organizacija Trebinje.

120314-protest_borci_052

Svi prisutni su minutom ćutnje i intoniranjem državne himne odali počast svim poginulim borcima koji su na ovim prostorima u toku proteklog rata izgubili svoje živote.

Borci, kojima su po novom zakonu o PIO penzije drastično umanjene, izašli su danas na ovaj miting i zatražili hitno zakazivanje vanredne Skupštine Boračke organizacije Republike Srpske i da se stave van snage zakonska rješenja o penzijsko-invalidskom osiguranju i pravima boraca.

Oni tvrde da su novim zakonom o PIO privilegovani oni koji su tokom rata bili u debeloj pozadini u odnosu na borce koji su trunuli u rovu na prvoj liniji fronta. Oni objašnjavaju da se samo tako može tumačiti činjenica da su veća prava data onima koji su u ratu radili i kojima su uplaćivani doprinosi na plate u odnosu na borce koji su s puškom u rukama stvarali RS. 

120314-protest_borci_053

Predsjednik Boračke organizacije Trebinje, Nedeljko Mićanović ovom prilikom je pozvao je na jedinstvo, napomenuvši da je ova populacija nastupala sa zajedničkim stavovima i prilikom izrade zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju i pravima boraca.

"Mi nismo za urušavanje Fonda PIO, ali smo kategorični da se mora naći novac za očuvanje prava boračkih kategorija", istakao je Mićanović.

Današnjem okupljanju boračkih kategorija ispred Centralnog spomen-obilježja braniocima Trebinja prisustvalo je i opštinsko rukovodstvo.

120314-protest_borci_043

120314-protest_borci_054

Više od 36.000 demobilisanih i penzionisanih boraca širom RS zatražilo je ostavku rukovodstva Boračke organizacije RS i ministra rada i boračko-invalidske zaštite.

Pogrešna adresa

- BORS nije ni predlagao ni tumačio, niti donosio novi zakon o PIO. Još od samog početka procedure usvajanja tog zakona, BORS je upozoravao da u zakonu postoje nekvalitetna rešenja koja će se negativno odraziti na boračku populaciju, zbog čega je zakon bio privremeno povučen iz procedure i upućen na doradu - kažu u BORS-u.

Predlozi i sugestije BORS-a za izmene Zakona o PIO nisu uvaženi, navodi se u saopštenju, a jedini kompromis na koji smo dali saglasnost jeste utvrđivanje osnove i koeficijenta za borački dodatak.

- Za sve ostalo rizik i odgovornost preuzeli su kreatori i predlagači zakona, zbog čega borci svoje žalbe i nezadovoljstvo treba da upućuju na adrese onih koji su im poslali rešenja o penzijama, dakle na resorno ministarstvo i Fond PIO - poručuju iz BORS-a.