230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Predstavljen projekat OCT "Posmatrač"

Omladinski centar Trebinje, u saradnji sa partnerskom organizacijom Forum mladih Trebinje, je održao danas prezentaciju svog projekta „Posmatrač". Prezentacija je održana u hotelu „Leotar" u Trebinju.

120315-posmatrac_004

Cilj projekta je izvršiti pregled i evaluaciju načina dodjele sredstva za Omladinsku politiku Opštine Trebinje, kriterijuma za dodjelu istih, kao i sagledati realne efekte implementiranih projekata putem istraživanja, za koje se na godišnjem nivou izdvaja 80.000,00 KM. Sve navedene aktivnosti vodiće unapređenju mehanizama kao i kriterijuma i načina za dodjelu sredstava omladinskim organizacijama, što bi direktno trebalo da rezultuje kvalitetnijim projektima i dodatnom razvoju Omladinske politike.

"Projekat „Posmatrač" je nastao kao skup ideja Omladinskog centra Trebinje i Foruma mladih, iz ranijih faza razvoja Omladinske politike, Zakona o omladinskom organizovanju RS iz 2004. godine, kao i Omladinske politike RS iz 2006. godine. U to vrijeme omladinski sektor u Trebinju nije bio značajnije razvijen i aktivan. Mladi su djelovali ponajviše kroz podmlatke političkih partija, gdje su najčešće bili iskorišteni za teške, terenske poslove prije izbora. Postojao i određeni broj NVO, koji je u svom sklopu imao mlade ljude i bavio se pitanjima mladih. Nije bilo artikulisanog djelovanja na rješavanju problema mladih i poboljšanju njihovog položaja, niti su mladi imali zakonsko uporište za svoj rad i organizovanje.

Danas, 5 godina od početka razvoja Omladinske politike opštine Trebinje, planiramo se osvrnuti na prethodni period i što je realnije moguće sagledati i sumirati rezultate projekata implementiranih kroz budžet za razvoj Omladinske politike opštine Trebinje, " - istakao je za Lokoportal Predrag Pujić, direktor Omladinskog centra Trebinje.

120315-posmatrac_016

Projekat se sprovodi u 3 faze i to:

• I faza projekta

- februar 2012. – pripremni sastanci organizacija koje će voditi projekat sa OSCE-om FO Trebinje kao finansijerom samog projekta (niz sastanaka na kojima su utvrđene konkretne aktivnosti projekta i vremenski plan).

- mart 2012. Prezentacija projekta i animiranje mladih i predstavnika svih omladinskih organizacija da se uključe u projekat koji se tiče upravo njih samih (današnji sastanak kao i promocija putem svih vrsta medija), i zvanično pismo svim potencijalnim akterima da se uključe i podrže projekat (omladinske organizacije, Komisija za pitanja mladih SO Trebinje, Načelnik opštine Trebinje, Specijalni saradnik za rad sa omladinskim organizacijama).

Transparentnost i prepoznatljivost u budućem radu

• II faza projekta

- april–jun 2012. istraživanje putem anonimne ankete na uzorku od 300 mladih iz Trebinja različitih profila i mjesta življena (urbane i ruralne regije), Cilj istraživanja je procjena uticaja implementiranih projekata na krajnje korisnike, participacija mladih u implementaciji istih, te upoznatost/informisanost mladih o ovim aktivnostima uopšte (slab odaziv mladih u dosadašnjim aktivnostima i prilikom izrade dokumenta Omladinska politika – javna rasprava).

- Detaljan pregled izvještaja svih implementiranih projekata, procjena njihove uspješnosti putem standardnih evaluacionih metoda, kao i pregled načina dodjele sredstava (poređenje sa postojećim kriterijumima za dodjelu istih i uticaju na krajnje korisnike), te profila i resursa organizacija koje su dobijale najviše sredstava za svoj rad (učenje od najboljih).

• III faza projekta

- avgust - septembar 2012. – sumiranje rezultata i izrada informacije koja će biti predstavljena odbornicima SO Trebinje i javnosti.

Projekat je podržan od strane OSCE-a, terenska kancelarija Trebinje.