230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Bolja socijalizacija invalidnih lica

Projektom "Uslugama personalne asistencije do samostalnog života", koji je danas završen u Trebinju, omogućena je bolja socijalizacija invalidnih lica, kao i regulisanje prava, potreba i promjene svijesti o njihovoj ulozi u društvu, rekla je danas moderatorka okruglog stola o ovom projektu Vedrana Vuletić.

111129-nacrti02

"Iako je projekat zvanično završen, zahvaljujući donatorima koji su prepoznali njegov značaj, u naredna dva mjeseca aktivnosti na pružanju usluga personalne asistencije biće nastavljene", rekla je Vuletićeva.

Ovaj projekat Udruženja paraplegičara, oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida opštine Trebinje, koji je danas završen održavanjem okruglog stola, imao je za cilj formiranje novog modela pružanja usluga ovoj kategoriji stanovništva. Partnerska organizacija bio je Centar za socijalni rad.

Jedan od korisnika ovih usluga Saša Kitanović, član Udruženja invalida opštine Trebinje, rekao je da je personalna asistencija odličan način za ulazak invalidnih lica u sve društvene aktivnosti.

"Omogućen je i socijalni pristup, a ne isključivo medicinski tretman, jer je nama zaista potrebno da normalno živimo. Ovaj projekat prepoznao je sve naše potrebe i bilo bi od velikog značaja kada bi u potpunosti zaživio u Trebinju", istakao je Kitanović.

U projekat je bilo uključeno osam korisnika usluga i četiri personalna asistenta, čime su zadovoljene potrebe korisnika za raznim vrstama usluga, a asistentima obezbijeđena egzistencija, te socijalna sigurnost njih i njihovih porodica.

Projekat "Uslugama personalne asistencije do samostalnog života" provodi se u okviru programa LOD dva koji finansira EU, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH. (Srna/foto:arhiva)