230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Pozicija žene radnice veoma ugrožen

Radnice u Republici Srpskoj i dalje su diskriminisane, uprkos donesenim zakonima, a najugroženije su mlade žene i trudnice, izjavila je predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.

120317-ravnopravno

Mišićeva je juče u Trebinju rekla da je pozicija žene radnice veoma ugrožena, pogotovu mladih kod kojih je, umjesto sposobnosti, prilikom potpisivanja ugovora presudno bračno stanje, a da trudnicama poslodavci veoma često namještaju propuste u radu da bi ih se lakše oslobodili.

"Kada je riječ o zakonima, rodne diskriminacije nema, ali prilikom njihove primjene može se primijetiti da diskrimanicija ipak postoji", rekla je Mišićeva na seminaru za predstavnike mladih i žena članova Sindikata.

Kao jedan vid diskriminacije, Mišićeva je navela primjer visinu mjesečnih primanja jer su činjenice da muškarci imaju veće plate pošto su uglavnom na rukovodećim funkcijama.

Mišićeva kaže da su, bez obzira na pol, najugorženiji pravo na rad, na zarađenu platu i zdravstvenu zaštitu, a da je jačanje kapaciteta Sindikata jedini način da se ta prava odbrane.

"Kroz edukativne radionice nastojimo da upoznamo mlade radnike da ne treba da strahuju za radno mjesto ukoliko se bore za svoja prava i organizuju štrajkove", rekla je Mišićeva.

Ona je ponovila da su rezultati nedavnog anketiranja pokazali da se, od ukupnog broja članova sindikata, u 32 odsto slučajeva ne primaju redovno plate i ne uplaćuju doprinosi, dok se kod 62 odsto ispitanika u preduzećima, u kojima nema sindikata, ne poštuju osnova radnička prava.

Na jednodnevnom seminaru, koji je organizovao Savez sindikata RS u saradnji sa Džender centrom Vlade RS, o rodnoj ravnopravnosti i sindikalnom organizovanju govorila je Velka Odžaković, generalni sekretar Saveza sindikata. (Srna)