230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Van snage staviti zakone i PIO i pravima boraca

Nekoliko stotina demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih sa područja istočne Hercegovine danas se okupilo u Trebinju, tražeći stavljanje van snage zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju i pravima boraca.

120317-judo_borci_122

Predsjednik Inicijativnog odbora boraca i ratnih-vojnih invalida Hercegovine Goran Novčić optužio je Boračku organizaciju Trebinje za neinformisanje boraca o aktivnostima u vezi sa donošenjem zakona.

On je istakao da će nakon sjednice Boračke organizacije regije Hercegovina odlučiti o daljim koracima.

Sa skupa je poručeno da se mora što hitnije ispoštovati nepravda koja je novim zakonom nanesena prema onima koji su stvarali Republike Srpske.

120317-judo_borci_108

"Nisu borci ti koju urušavaju Republiku Srpsku i nikada to neće ni biti, ali ovim zakonima se urušava opstanak i egzistencija boračkih porodica", tvrde učesnici skupa, koji održan ispred Spomen obilježja braniocima trebinja.

Okupljeni su isticali da su na protest došli samoinicijativno, a na plaktima stoji da je poziv za okupljanje pod motom "Za dostojanstvo" uputio oragnizocoini odbor udruženja boraca i RVI Trebinje i istočne Hercegovine.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Trebinje Nedjeljko Mićanović rekao je da je opšte nezadvoljstvo među borcima primjenom zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju i pravima boraca, te da svako ima pravo da izrazi nezadovoljstvo.

Komentarišući optužbe da opštinska Boračka organizacija nije obavještavala borce o aktivnostima prilikom donošenja novih zakona Mićanović naglašava da je Boračka organizacija regije istočna Hercegovina imala jedinstven stav da se protivi ukidanju stečenih boračkih prava.

120317-judo_borci_107

"Nismo mogli pojedinačno borce obavještavati o našim aktivnostima, ali je najbitnije da smo bili jedinstveni u našim zahtjevima", kaže Mićanović.

Prije nekoliko dana na istom mjestu, u organizaciji Boračke organizacije Trebinje, okupilo se više stotina demobilisanih boraca, ratnih-vojnih invalida i porodica poginulih boraca sa područja istočne Hercegovine koji su izrazili nezadovoljstvo novim zakonima o PIO i pravima boraca. (Srna)