230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Zatvoreni bazen u Trebinju san ili ipak java?

Inicijativu za izgradnju Zatvorenog olimpijskog bazena u Trebinju, na lokalitetu Abazovina uz postojeći otvoreni gradski bazen pokrenuo je investitor MH ERS "HET" a.d. Trebinje početkom 2010. godine.

120319-bazen_agro_plakat_006

Zatvoreni bazen zajedno sa već postojećim gradskim bazenom bi činio veliki sportski kompleks. Takav objekat omogućio bi razvoj sportova na vodi, u kojima su Trebinjci tradicionalno postizali zavidne rezultate, posebno bi oživio vaterpolo po kojem je nekad naš grad bio nadaleko čuven.

HET je izradio projektnu dokumentaciju ovoga bazena. Napravljeni su idejni i glavni projekat, a izvađena je i lokacijska dozvola. Za dalje investiranje, kao i dobijanje građevinske dozvole potreban je adekvatan dogovor između više strana, odnosno HET, opštine Trebinje, PK Leotar, Vlade RS i IPA fondova.

Ova investicija bi se izvodila u dvije faze. U prvoj fazi bi se pustio u pogon mali bazen sa završenom kompletnom konstrukcijom pristupima itd, a druga faza značila bi završetak cjelokupnog bazena. Po riječima rukovodioca tehničkog sektora HET-a Luke Petrovića, prva faza bi koštala do 6 miliona KM, a druga do 16 miliona KM.

120319-bazen_agro_plakat_004.

Za ovako zahtjevan projekat potrebno je obezbjediti finansijsku konstrukciju što neće biti nimalo lak posao. Za izgradnju ovakvog objekta neophodno je naići na razumjevanje i podršku više institucija, počevši od SO Trebinje, preko svih nadležnih sportskih institucija, do Vlade RS.

Treba napomenuti da na čelu tima koji će predvoditi izgradnju zatvorenog plivačkog kompleksa, mora da stoje stručni i kompetentni ljudi. Izgradnja ovog objekta značila bi mnogo, kako za samo Trebinje tako i za naše najbliže okruženje. Stoga bi pomoć pri finansiranju plivačkog kompleksa trebalo potražiti od svih kojima bi izgradnja zatvorenog bazena značila.

Sistem grijanja vode i objekta je najkuplja stavka, te je planirano da se u tu svrhu napravi sistem grijanja putem solarne energije, a time bi privukli fondove koji žele da ulažu u projekte energetske efikasnosti. U svrhu ekonomske opravdanosti izgradnje zatvorenog bazena predviđeno je niz propratnih sadržaja kao što su saune, centri za masažu, teretana, motel, restoran, kao i termini za rekreativce.

Po riječima Luke Petrovića, Trebinje bi izgradnjom ovako savremenog objekta dobilo na značaju, a objekat bi služio generacijama koje dolaze.

120319-luka_petrovic_034

Izuzetno značajno je napomenuti da bi izgradnjom ovog objekta zaposlenje dobilo najmanje 50 Trebinjaca.

Izrada finansijske konstrukcije je planirana za 2012. godinu. Kako ističe gospodin Petrović, neralno je očekivati da će radovi početi u toku ove godine.

Lokacija

Lokacija se nalazi u sjevernom dijelu užeg urbanog područja Trebinja, na lijevoj obali rijeke Trebišnjice, 200 sjeverno od Kamenog mosta.

120320-lokacija_bazena

Površina parcele za izgradnju ovog kompleksa iznosi 9.837 m2, dok je površina parcele pod objektom namjenjenog za izgradnju objekta olimpijskog bazena 5.453,66 m2 i nalazi se u centralnom dijelu postojeće parcele.

Koncept

Osnovni koncept objekta odredio je projektni zadatak koji je investitor iskazao kroz sledeće ključne riječi: sport, rekreacija, arhitektura, interakcija, kretanje, unutrašnji dizajn i oprema, moderni koncepti i tehnologija, radna sredina, mogućnost uštede energije, samoodrživost objekta, izvori obnavljanja energije.

Zatvoreni Olimpijski bazen namjenjen je ambicioznim i talentovanim sportistima kao i rekreativcima sa ciljem da im omogući najbolje uslove što se tiče sportova na vodi.

Ovaj bazen značio bi mnogo ne samo Trebinju već i cijeloj Hercegovini, a po riječima predsjednika PK Leotar, Zorana Čučkovića, izgradnjom ovog objekta najviše bi dobili plivačice i plivači PK Leotara koji i u izuzetno teškim uslovima rada postižu fantastične rezultate.

Lokoportal Trebinje će Vas blagovremeno obavještavati o dinamici rada na izgradnji bazena, koja bi svim Trebinjcima značila mnogo.