230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Vladika Grigorije - Hrišćanin teži zajednici

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije istakao je da u vrijeme kada se mnogo govori o evropskim integracijama ne postoji ništa normalnije i prirodnije za jednog hrišćanina nego da teži zajedinici i integracijama, te da su "necrkvene, nehrišćanske i nepravoslavne sve fobije , pa i fobija od evropskih integracija".

120406-vladika

"Naše služenje na zemlji je služenje jedinstvu, a ne podjelama, ali samo onom jedinstvu koje podrazumijeva očuvanje različitosti, i to u apsolutnom smislu te riječi", rekao je vladika Grigorije danas u Trebinju na završenoj 18. konferenciji Fonda jedinstva pravoslavnih naroda o temi "Evropske integracije i problem identiteta naroda".

Vladika je naveo da pitanje koje iz ovog proishodi jeste da li je i kako moguće biti u zajednici sa nekim, a da ostane sasvim drugačiji i različit od vas, dodajući da ta dilema i jeste uzrok nemira i fobija koje prate priču o evrointegracijama.

"Taj nemir izvire iz pogrešne postavke, po kojoj izgleda da je važniji svijet, u ovom slučaju Evropa, nego čovjek. Nije čovjek radi svijeta sazdan, nego svijet radi čovjeka. Dužni smo odgovor, koji čovjek? A odgovor je - slobodan čovjek!", rekao je vladika.

Vladika Grigorije kaže da je slobodnog čovjeka moguće poznati samo - ljubavlju, koja će biti "bogolika, hristolika, žrtvena, nesebična, obožena".

"Zadatak Crkve bio bi u tome da ljudima pokaže kako da u njihovim životima živi svjetlost Svetotrojičnog jedinstva u kome je svaka ličnost posebna i nema podjela i ataka na drugost, jer je upravo drugost konstututivni element tog jedinstva", istakao je vladika Grigorije.

On ističe da taj zadatak podrazumijeva hrabrost i borbu - "ne prosto da ljudi izaberu dobro u odnosu na zlo, nego da borbom dobro pobijedi zlo".

"Otuda su necrkvene, nehrišćanske i nepravoslavne sve fobije , pa i fobija od evropskih integracija", poručio je vladika Grigorije.

Ovogodišnja konferencija Fonda za jedinstvo pravoslavnih naroda o temi "Evropske integracije i problem identiteta naroda" okupila je učesnike iz 15 zemlja Evrope i svijeta. (Srna)

120406-kisa_platani_konferencija_018