230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Razgovori o Savi Tekeliji

Nakon izložbe pod nazivom Sava Tekelija, veliki srpski dobrotvor, sinoć su u Muzeju Hercegovine, u okviru manifestacije "Dučićev dan", održani ragovori o istoimenoj knjizi, autora Snežane Mišić i Vladimira Simića.

120406-izlozba_knjiga_savo_telekija_029

Dušan Milićev, pjesnik i publicista iz Zrenjanina, rekao je da je Sava Popović Tekelija bio prvi Srbin sa titulom doktora prava, govorio više jezika, osnovao Tekelijanum u Budimpešti, bio predsjednik Matice srpske, dobrotvor, plemić, trgovac, pravnik, a bio je i pobornik uvođenja srpskog narodnog jezika u književnost.

„Sava Tekelija je jedan od onih Srba koji je u teškim vremenima veoma dobro znao šta mu je činiti, a kako je bio u mogućnosti i da to učini radio je uvijek nadahnut svojim srpskim porijeklom, tradicijom i ponosom, a svim svojim bićem bio je odan ideji pregalaštva za svoj srpski rod.

U drugoj polovini 18. i u prvoj polovini 19. vijeka Sava Tekelija slovi za jednog od najobrazovanijih Srba. To svoje obrazovanje i znanje neštedimice je koristio da bude na usluzi svojim sunarodnicima – Srbima, ali je pomagao i druge. Jednostavno, bio čovjek koji je volio ljude", rekao je Milićev.

120406-izlozba_knjiga_savo_telekija_025

Prema Milićevu, osnivanje Tekelijanuma u Budimpešti, gde je finansirao školovanje mladih, nadarenih Srba iz svih krajeva u kojima je bio nastanjen naš nacion je kruna gdobročinstva Save Tekelije.

Upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević je ukazala na veliki značaj koji je Sava Tekelija imao za samu Maticu srpsku.

„Nakon njegove smrti iz kućeu Aradu, po njegovoj želji, sva pokretna imovina preneta u nju. Njegovim zaveštanjem počelo je i prikupljanje kulturne baštine srpskog naroda u okrilju Matice srpske", kazala je Palkovljevićeva.

Ona je dalje ukazala na značaj Tekelijine ličnosti u istorijografskom smislu, kao i na njegovu, moglo bi se reći, kontroverznu ličnost, koja zaslužuje bolji tretman, usmislu modernijeg pristupa njegovoj zaostavštini.

„S jedne strane, Tekelija, doktor pravnih nauka i potomak čuvene aradske plemićke porodice Popović, predstavljao je sam vrh u tom staleškom smislu, u istoriji je upamćen kao jedan od najvećih srpskih dobrotvora", zaključila je Tijana Palkovljević.

O životu i dobročinstvu Save Tekelije govorio je i Milan Bjelogrlić, predsjednik zrenjaninskog Udruženja prijatelja Matice Srpske. (Opština Trebinje)