230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Zatvoreno 13 noćnih klubova i diskoteka u RS, među njima i u Nevesinju

Da u noćnim klubovima i diskotekama u Republici Srpskoj nije bezbjedno ako bi kojim slučajem izbio požar, pokazali su i rezultati kontrola inspektora koji su zabranili rad u čak 13 objekata, dok ne obezbijede adekvatnu protivpožarnu zaštitu.

120411-club

foto: ilustracija

Zatvoreni objekti nalaze se u Bijeljini, Banjaluci, Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Nevesinju i Prijedoru.

O kojim ugostiteljskim objektima je riječ, u Inspektoratu RS juče nisu mogli da govore, jer kako kažu, još nisu dostavljeni detaljni podaci sa terena.

- Nije u redu da iznosimo imena jednih, a drugih ne. Kada prikupimo sve podatke, javnost će biti obaviještena o kojim objektima je riječ - rekli su u Inspektoratu Glasu Srpske.

Republička inspekcija za zaštitu od požara krajem prošle sedmice je u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS intenzivirala inspekcijske kontrole u ugostiteljskim objektima da bi utvrdila stanje u oblasti protivpožarne zaštite i bezbjednosti u svim objektima u kojima se okuplja veći broj ljudi, posebno kada je riječ o noćnim klubovima i diskotekama.

- Inspektori su do sada pregledali 34 ugostiteljska objekta i u 28 slučajeva konstatovali razne nepravilnosti i izdali isto toliko rješenja za otklanjanje nedostataka, te četiri prekršajna naloga - naglasili su u Inspektoratu.

Mjere zabrane rada izricane zbog arhitektonskih nedostataka kao što je broj izlaza, odnosno ulaza, horizontalnih i vertikalnih komunikacija za efikasne evakuacije i tehničkih nedostataka na instalacijama i opremi. - U dva slučaja inspektoru nisu predočene ni upotrebne dozvole za objekte, o čemu je obaviještena nadležna građevinska inspekcija - istakli su u Inspektoratu.

Nepravilnosti najčešće odnosile na neposjedovanje normativnih akata o zaštiti od požara, neizvršene periodične preglede sredstava i opreme za gašenje, te obuke i upoznavanje zaposlenog osoblja sa opasnostima od požara.

Iz MUP-a RS juče je saopšteno da je pregledan 61 objekat u kojima se okuplja veći broj mladih, te da su u svim slučajevima utvrđene određene nepravilnosti. Dodali su da će se kontrole nastaviti.

Pažnju javnosti i nadležnih u RS o stanju noćnih klubova i diskoteka, kada je riječ o protivpožarnoj zaštiti, skrenuo je nesrećni slučaj u novosadskoj diskoteci Kontrast, kada je šestoro mladih ljudi izgubilo život u požaru. (Glas Srpske)