230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Muzej Hercegovine pred zatvaranjem?

Iako je prije godinu Vlada Republike Srpske obećala da će uplatiti 300.000 KM za završetak prioritetnih radova na zgradi Muzeja Hercegovine u Trebinju, koja ima veliki značaj za Srpsku, do danas sve je ostalo samo mrtvo slovo na papiru, a Muzej je pred zatvaranjem.

120411-muzej1

- Tada nam je obećano da će sredstva biti uplaćena, prije svega za adaptaciju zgrade koja se nalazi u ruševnom stanju. Iako je krov urađen, fasada propušta vodu, otpada malter, a prije dan-dva Komunalna policija je nagovijestila da samo mogu da zatvore Muzej - kaže direktor Muzeja Hercegovine u Trebinju Veseljka Salatić.

Ističe da još nije stigao ni obećani novac od UNESCO-a.

110907-sat_kula

- Riječi podrške da je Muzej Hercegovine, uz Muzej RS u Banjaluci, naša najznačajnija ustanova u oblasti muzeologije i zavređuje punu pažnju Vlade RS i Ministarstva prosvjete i kulture, koje nam je prije godinu uputio ministar djelovale su za zaposlene u ovoj ustanovi kulture ohrabrujuće, ali ništa se nije dogodilo - dodaje direktor Muzeja.

Kaže da je krajem novembra prošle godine nagoviješteno da bi radovi ipak trebali da krenu, međutim, ponovo ništa. Ipak tokom prošle godine u Muzeju Hercegovine zaposlen je kustos biolog za zaštitu prirode i prirodne okoline.

Njegov prijem finansirala je Svjetska banka preko Vodoprivrede RS a sa ciljem da se adaptiraju prostorije za stalnu prirodnjačku izložbu sliva rijeke Trebišnjice.

- To je i urađeno, prostorije su adaptirane ali nama još nedostaje novca da se ta postavka i konačno otvori - ističe Salatićka.

Prema njenim riječima prioritet je spoljašnja fasada koja otpada.

110907-muzej_219

- Propušta vodu na većem dijelu fasade. Bilo je tragikomičnih situacija da se prilikom otvaranja izložbe vidi kako na zidu teče voda od kiše - kaže Salatićka.

Ona je podsjetila da je, zahvaljujući ministarstvima prosvjete i kulture RS i ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te UNESCO-a i Svjetske banke, ranije saniran krov na zgradi, koji je prokišnjavao.

A da Muzej Hercegovine jedna od najznačajnijih ustanova iz oblasti muzeologije potvrdila je i portparol u Ministarstvu prosvjete i kulture RS Branka Rogač koja je istakla da će "novac za sanaciju muzeja biti obezbijeđen u idućem periodu".

Salatićeva je dodala da Muzej Hercegovine ima šest stalnih postavki od praistorije u kontinuitetu sve do izložbe slika modernog slikarstva, ali da aktuelni vremenski uslovi prijete da unište ono što se decenijama čuvalo i sakupljalo.

U Muzeju Hercegovine prije nekoliko dana održan je najveći dio programa Dučićevih večeri poezije. Muzej Hercegovine u Trebinju osnovan je 1952. godine, a od 1957. funkcioniše na pravim muzeološkim osnovama.

Postavke

Muzej raspolaže sa šest stalnih postavki: Dučićevom zbirkom, etnografskom postavkom, arheološkom zbirkom, memorijalnom izložbom slika "Atanasije Popović", Gradskom kućom sa kraja 19. vijeka, Galerijom legata slikarke Milene Šotre kao i Legatom Radovana Ždrala pod nazivom "Kamenov svet".

Muzej posjeduje još dva legata i to: akademskog slikara Milorada Ćorovića, kao i legat umjetničkih slika Mirka Kujačića, ali zbog nedostatka izložbenog prostora nisu dostupne na uvid široj javnosti. (Glas Srpske)