230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Izborna skupština "Društva prijatelja Rusije"

Dana 20. aprila u gornjoj sali Javne ustanove ''Doma penzionera'' na Gradini održana je Izborna skupština ''Društva prijatelja Rusije''. Skupština je započela molitvom i Vaskršnjim troparom.

120422-djakoni1

Potom je vršilac dužnosti predsjednika protojerej Nikola Janković objavio dnevni red Izborne skupštine, pročitao zapisnik sa predhodnog sastanka Izvršnog odbora, i izvještaj o stanju na računu društva.

Zatim je vršilac dužnosti predsjednika predložio đakona Vladimira Vukanovića za novog predsjednika društva spomenuvši njegove stručne sposobnosti i njegov značajni rad u društvu od osnivanja, što je aklamacijom pruhvaćeno. Preuzevši dužnost predsjednika, đakon Vladimir Vukanović predložio je skupštini kandidate za članove Izvršnog odbora društva, što je također aklamacijom prisutnih prihvaćeno. Za podpredsjednika izabran je protojerej Nikola Janković, sekretara Miro Ilić, a članovi Izvršnog odbora u narednom mandatu su i Dara Cvijetić, Gojko Ilić, Spasa Zotović i Goran Pavlović.

120422-djakoni2

Pod drugom tačkom dnevnog reda govoreno je o projektima društva. Jovo Dučić istaknuo je važnost intezivne saradnje sa Ruskom Federacijom u svim domenima i planovima rada na projektu Spomenika blaženo-počivšem Ruskom Caru Nikolaju II Romanovu koji bi se trebao izgraditi u Trebinju. Miro Ilić je spomenuo mogućnost saradnje društva, odnosno Sekcije za nauku (Trebinjsko Astronomsko Udruženje), sa Institutom primjenjene matematile ''Keldiš'', Ruske Akademije Nauka iz Moskve, na projektu ISON- International Science Optical Network (Međunarodna naučna optička mreža). Tokom mjeseca maja u posjetu Trebinju bi na dogovore o suradnji na projektu ISON trebala doći delegacija iz Moskve.

Novi predsjednik đakon Vladimir Vukanović obavjestio je prisutne o predstojećem simpozionu koji će se održati u Trebinju od 14.-16. jula 2012. godine pod nazivom ''Sabornost i demokratija'' u organizaciji ''Društva Srpsko-Ruski most'' iz Banja Luke. U sjećanje na preminule članove DPR održan je pomen uz pojanje Vječnaja pamjat.

Izborna skupština društva završena je potvrdom donešenih odluka i zahvalnom molitvom.