230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Mala škola gestovnog jezika u Trebinju

Danas je u prostorijama Međuopštinskog Udruženja gluvih i nagluvih osoba u Trebinju održana Mala škola gestovnoj jezika za regiju Istočne Hercegovine, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

120423-gestovi

foto: ilustracija

Cilj rada ove škole je da osobe iz ustanova od javnog značaja ovladaju gestovnim jezikom, kako bi posredovale u komunikaciji sa gluvim i nagluvim osobama, u sredini u kojoj žive i rade.

Ovo Udruženje je kroz projekat "Čitaj mi sa usana" sa partnerom finansijerom Savezom gluvih i nagluvih Republike Srpske, za polaznike nastave obezbjedilo priručnik za rad pod nazivom "Naš prvi gestovni riječnik".

Osobe oštećenog sluha i govora koriste, kao i svi drugi građani, usluge opštinske administracije, banaka, domova zdravlja, suda, vjerske zajenice, carine, policije i drugih ustanova. Zbog navedenih smetnji koje imaju, ove osobe, imaju problem u komunikaciji kad trebaju da dobiju neku od usluga u tim ustanovama. 

Iz Međuopštinskog Udruženja za gluve i nagluve ističu da je u Bosni i Hercegovni 2009. godine Parlamentarna skupština usvojila Zakon o upotrebi znakovnog - gestovnog jezika u komunikaciji sa gluvim licima. To je usklađeno u najnovijom rezolucijom Svjetske federacije gluvih. Ovaj Zakon sada treba uskladiti sa zakonima FBiH i RS i Brčko Distrikta. Kad zakon zaživi u praksi će to izgledati ovako: - Djeca će u školama imati nastavu na gestovnom jeziku. Zbog toga će se obučavati nastavno osoblje u redovnim školama, a gestovni jezik će biti obavezan predmet u specijalnim školama za gluvu djecu, što sada nije slučaj.

- U svim Javnim institucijama u RS moraju postojati najmanje dvije osobe koje su osposobljene za komunikaciju sa gluvim licima. U opštinama, centrima za socijalni rad, domovima zdravlja, bolnicama, policijskim stanicama, bankama i slično. Za ovaj problem imalo je razumijevanja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, te je počelo finansijski podržavati projekte po kojima će se obučavati zaposleni u javnim ustanovama, kako bi pomogli gluvim licima da budu ravnopravni sa ostalim građanima u ostvarivanju svojih prava, navode iz ovog Udruženja. 

Po Konvenciji UN sve osobe sa invaliditetom su izjednačene sa zdravim licima. To praktično znači da su im dostupne sve javne institucije od dječijih obdaništa, preko školovanja do zapošljavanja i prava na zdravstvenu zaštitu i penziju. U tom cilju moraju se ukoniti sve barijere koje spriječavaju lica sa invaliditetom da ostvare svoja ljudska prava.