230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Prvo tromjesečje zadovoljavajuće u CJB Trebinje

Danas je u CJB Trebinje održana redovna konferencija za novinare na kojoj je prezentovan Izvještaj o radu CJB Trebinje za prva tri mjeseca ove godine.

120424-redovni_press_cjb_008

Načelnik Centra Dragan Nosović je istakao da su pokazatelji u svim oblastima (Javni red i mir, bezbjednost saobraćaj i kriminalitet), zadovoljavajući. On je istakao da statistički podaci Centra pokazuju da je broj narušavanja javnog reda i mira u opadanju za oko 20%, a po pitanju bezbjednosti saobraćaja Centar je imao 33% manje stradalih lica nego u istom periodu prošle godine. - Činjenica je da su aktivnosti iz ovih oblasti u izvjesnom padu u odnosu na isti period prošle godine. Iz oblasti kriminaliteta takođe je broj krivičnih djela u opadanju, a vrlo je bitno istaći da je broj krivičnih djela protiv imovine u opadanju (krađe i teške krađe). Početkom ove godine rasvjetljenost krivičnih djela koja su prijavljena po nepoznatom izvršiocu je u porastu  i iznosi preko 60%. Centar je takođe izvršio analizu broja krivičnih djela u petogodišnjem periodu, a koja se odnosi za prvo tromjesečje, na kojoj se jasno vidi da je svake godine broj krivičnih djela u opadanju. Gledano u cjelini po svim navedenim oblastima može se zaključiti da je stanje u CJB Trebinje zadovoljavajuće, - istakao je Nosović.

120424-redovni_press_cjb_015

Zamjenik načenika Centra Milivoje Vuković je ukazao na statističke podatke koji pokazuju da je broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta u odnosu na uporedni period period u padu. U ovom periodu evidentirano je 101 kd, što predstavlja smanjenje od 9,1% ili 10 kd, za koja su podnesena 92 izvještaja protiv 93 izvršioca. On je takođe istakao da je među prijavljenima i 40 povratnika u izvršenju krivičnog djela (svaki drugi), i osam maloljetnika. - Što se tiče oblasti saobraćaja, podneseno je 35 zahtjeva i izdat 2.981 prekršajni nalog, a u istom periodu 2011. godine 48 zahtjeva i 3.288 prekršajnih naloga što je manje oko 9%. Zamjenik načelnika Vuković je takođe ocjenio da je stanje iz oblasti javnog reda i mira  na području CJB Trebinje, zadovoljavajuće, za prvo tromjesečje 2012. godine. On je dodao da su svi javni skupovi i sportske utakmice u proteklom periodu protekle bez problema, te da na istim nije zabilježeno narušavanje javnog reda i mira u većem obimu. Broj napada na policijske službenike prilikom uspostavljanja javnog reda i mira takođe je smanjen, dodao je Vuković. 

Načelnik sektora kriminalističke policije Zoran Miljanović je istakao da su među deliktima protiv imovine najbrojnije teške krađe, ukupno 22, iako je zabilježen pad za 33% u odnosu na uporedni period. - Ukupna rasvjetljenost krivičnih djela iz oblasti kriminaliteta je 79,21%, a rasvjetljenost po nepoznatom izvršiocu je 60,38%.  U ovom periodu zabilježeno je smanjenje otuđenja motornih vozila za 66,66%, kada su otuđena tri putnička vozila, za razliku od uporednog perioda kada je otuđeno 9 vozila. Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga u ovom periodu su dokumentovana tri kd i protiv tri lica podnesena tri izvještaja OT-u u Trebinju, a tom prilikom je zaplijenjeno oko 1kg skanka, 2,10 gr marihuane, 1,50 gr heroina i oko 55 komada sjemenki indijske konoplje, navodi Miljanović.