230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

2 zlatne medalje za inovacije Tehničke škole Trebinje

Srednja Tehnička škola iz Trebinja za projekat "Automatizovani parking" i softver za brži i jednostavniji ulazak u bazu podataka osvojila je dvije zlatne medalje na međunarodnom Sajmu inovacija "Inost mladih" održanom u Banjaluci, gdje su pokazali zavidno znanje, kako na usmenom, tako i u praktičnom dijelu ispita.

120409-tehnicka

Na "Automatizovanom parkingu" oko pola godine radili su Predrag Darmanović, Miloš Stevanović i Milan Kovačina - učenici četvrtog razreda tehničara računara sa mentorima i profesorima Tehničke škole Nebojšom Bovanom i Darkom Rakićem.

Učenici kažu da je ideja za ovaj projekat nastala prošle godine na "Simensovom" takmičenju kada su kao nagradu dobili kontrolni uređaj koji su primijenili u svom radu.

"Ono što ovaj parking razlikuje od standardnih jeste što se sve odrađuje automatski, odnosno vozilo dovezete na početnu poziciju i ostavite ga, nakon čega se platforma diže i auto parkira na slobodnu poziciju. Nakon ubacivanja kartice sistem spusti vozilo na početnu poziciju", pojašnjavaju učenici.

Drugi radovi, kažu ovi mladi inovatori, bili su na principu traka, što - prema njihovom mišljenju - nije dobro jer može doći do zapinjanja, što nije slučaj sa platformom koja se diže i spušta na nivoe.

"Sve je realizovano preko logo 'simensa' i to je glavni mozak cijelog sklopa jer se u njega unosi program na osnovu koga radi cijeli sistem", kažu učenici i dodaju da je repromaterijal za projekat uglavnom nabavljan u Beogradu, dok su neke od dijelova i sami ručno radili.

Drugu zlatnu medalju osvojio je Nikola Ninković, učenik drugog razereda Tehničke škole - smjer tehničar računara - za softver koji omogućava brži i jedinostavniji ulazak u bazu podataka.

Ninković kaže da je većina procesa automatizovana i da se ne gubi vrijeme na nebitne sitnice.

Učenici će sa "Automatizovanim parkingom" učestvovati na takmičenju u Žepču 19. maja, dok će Ninković sa svojim radom u oktobru učestvovati na takmičenju u Novom Sadu.

Srednja tehnička škola svojim inovacijama treću godinu zaredom osvaja zapažene rezulatate na međunarodnim i državnim takmičenjima, a među zapaženijim su projekti "Sigurni lift", kompjuterski program koji omogućava ubrzan rad na računaru, te bicikl sa 36 brzina.

Direktor Srednje tehničke škole Nebojša Rudakijević kaže da će ova obrazovna ustanova i ubuduće podržavati kreativne profesore i učenike u njihovom radu, te nastojati obezbijediti finasijska sredstva za njihova takmičenja i prezentacije. (Srna)