230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Ministar Čordaš u posjeti Trebinju

„Pitanje stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica u Trebinju biće riješeno stambenom zgradom, čiju će izgradnju finansirati Vlada RS, u partnerstvu sa Opštinom Trebinje" rekao je danas u Trebinju ministar za izbjegla i raseljenalica Republike Srpske Davor Čordaš.

120426-cordas3

Ministar Čordaš je ovo izjavio nakon današnje radne posjete najjužnojoj opštini RS, kojom prilikom se susreo sa načelnikom Opštine dr Dobroslavom Ćukom.

Prema Čordaševim riječima, sredstva za izgradnju objekta, u iznosu od oko 2 i po miliona KM obezbijediće Vlada Srpske kreditnim zaduženjem.

„Ovim bi projektom trebalo da prestane sa radom i kolektivni izbjeglički centar i alternativni smještaj u Domu pezionera u Trebinju, čije funkcionisanje Vlada godišnje izdvoji preko 200 hiljada maraka. Među 37 koristika ovog centra se nalaze i starija i iznemogla raseljena lica, koja ne mogu bez medicinske njege, i čiji problem se ne može riješiti dodjelom stana ili kuće" pojasnio je Čordaš.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica RS ističe da je tema razgovora sa načelnikom Opštine Trebinje bila i stanovi za koje nije tražen povrat, a kojih je na prostoru opštine tridesetak, te da će se ovakvi stambeni prostori biti vraćeni u posjed vlasnicima, odnosno Opštini i dodaje:„Ove prostore koriste uglavnom raseljena lica i izbjeglice i razgovarali smo o tome da do konačnog rješenja njihovog stambenog pitanja ostanu u tim objektima, koji će nakon toga biti namjenjeni za smještaj porodica poginulih boraca i RVI."

120426-cordas5

120426-cordas1

„Današnjom posjetom ministra Čordaša mnoge stvari stavili smo na svoje mjesto. Razgovarali smo o nizu projekata koji treba da riješe sve probleme koji postoje u oblasti rješavanja problema izbjeglog i raseljenog stanovništva. Nismo zaboravili ni ljude iz Udruženje izbjeglih i raseljenih iz Dubrovnika, gdje treba povesti računa da se ti ljudi zbrinu na adekvatan način, jer do sada nam to nije pošlo za rukom" kazao je načelnik Opštine.

Dr Ćuk je ovom prilikom rekao da bi izgradnjom objekta sa tridesetak stanova bili riješeni stambeni problem izbjeglih i raseljenih, a projektom bi stambeno bio zbrinut i dio porodica poginulih boraca, te socijalih kategorija.

„Dobra je okolnost da će se jedan broj stanova vratiti Opštini i mi ćemo u dogovoru sa resornim Ministarstvom i Vladom iznaći najbolje rješenje. Ministarstvo je i do sada aktivno učestvovalo u rješavanju stambenih pitanja izbjeglica pa će vjerujem tako biti i do konačnog zatvaranja ovog problema", rekao je dr Ćuk, dodajući da će izgradnju stambenog objekta za zbrinjavanje izbjeglica Opština podržati sa ustupanjem lokacije, izradom projektne dokumentacije i izgradnjom infrastrukture, što iznosi oko 30 % ukupne investicije.

Ministar Čordaš je ovom prilikom podsjetio da je Ministarstvo ove godine izdvojilo 60 hiljada KM za podršku povratku na području opštine Trebinje, uz 200 hiljada za finansiranje kolektivnog izbjegličkog centra.

„Republika Srpska nije zaboravila ni srpske povratnika u opštinu Ravno, iako bi povratnici u Ravno trebalo da budu obaveza Vlade Federacije BiH", kazao je Čordaš.

On je dodao: U BiH postoji još oko 50 hiljada zahtjeva za stambenih zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih lica, a za potpuno rjeašavanje ovog davdesetogodišnjeg, potrebno bi bilo prikupiti oko milijardu maraka. Značajan dio ovih problema mogao bi početi da se rješava čim sredstva od pomentog kreditnog zaduženja, te novac prikupljen na nedavno održanoj donatorskoj konferencije u Sarajevu postanu operativna", zaključio je Ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Republike Srpske Davor Čordaš.

120426-cordas6

Tokom današnje radne posjete Trebinju, ministar Čordaš je sa načelnikom Opštine dr Dobroslavom Ćukom posjetio župni ured gdje se susreo sa župnikom trebinjskim don Milenkom Krešićem, te obišao izbjeglice u alternativnom smještaju u Domu pezionera. (Opština Trebinje)