230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Održan Okrugli sto „Mladi i Evropska unija"

Specijalni predstavnik Evropske Unije u BiH Peter Sorensen i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi RS Željka Cvijanović učestvovali su danas u radu okruglog stola na temu „Mladi i Evropska unija", koje je za mlade Trebinja organizovan u okviru programa koji provode Evropska unija i Direkcija za evropske integracije BiH.

120509-mladi2

U ime lokalne zajednice učesnike skupa pozdravio je zamjenik načelnika Opštine Trebinje Zoran Sorajić.

Specijalni predstavnik Evropske Unije u BiH Peter Sorensen kaže da su mladi veoma važan dio populacije za Evropsku uniju, te da se u kreiranju politika prema zemljama koje su na putu evropskih integracija, Unija rukovodi mišljenjima i potrebama mladih ljudi.

120509-mladi1

„Za nas su ovakvi razgovori veoma važni, jer je omladina bitna za EU. Tokom ovakvih okruglih stolova saznali smo šta mladi očekuju od EU. Radi se o pružanju šanse njima da doprinesu društvu i zbog toga su njihova stanovišta i njihova mišljenja važna kada odlučujemo o vrstama pomoći za ovu zemlju", rekao je Sorensen, dodajući da mlade interesuje niz pitanja – od nezaposlenosti, volonterizma i slično.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Željka Cvijanović istakla je da mladi žele da znaju na koji način oni mogu da budu učesnici jednog tako važnog procesa kao što se evropske integracije, te da je, i pored disonantnih tonova - za i protiv članstva u Evropskoj uniji, na okruglom stulu ipak preovladalo mišljenje da BiH treba pozitivno odgovoriti zahtjevu ovog vremena i bude dio jedinstvene evropske porodice, kojoj istorijiski i pripada.

„Takođe, mladi žele da znaju koji su benefiti koje mogu da koriste u fazi pristupanja EU i šta je to što se nudi omladini u državam koje su već članice Evropske unije", rela je Željka Cvijanović i dodala: „U tom smislu mlade su najviše interesovala pitanja kompatibilnosti obrazovnih sistema u BiH i Evropskoj uniji, te zapadna iskustva i programi omladinskog aktivizma i volonterizma".

Specijalni predstavnik Evropske Unije u BiH Peter Sorensen i Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Željka Cvijanović posjetili su danas i granični prelaz Klobuk prema Crnoj Gori, koji je izgrađen sredstvima Evropske Unije, a boravak u Trebinju završili su posjetom manastiru Tvrdoš. (Opština Trebinje)