230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Vladika Grigorije potreban Hercegovini

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije mnogo se trudio da izgradi mostove prijateljstva i saradnje i u ovom vremenu potreban je Hercegovini i narodu koji ovdje živi, rekao je u Trebinju fra Iko Skoko.

120303-grigorijei1

Skoko, koji je predvodio delegaciju mostarskih franjevaca prilikom razgovora sa sveštenstvom Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, kaže da su katolički sveštenici postali veliki prijatelji sa vladikom Grigorijem, koji je dolaskom u Mostar uspostavio mnogo dobrih kontakata i pokrenuo "veliku lavinu".

"Vladika Grigorije se mnogo trudio da izgradi mostove prijateljstva i saradnje, koje treba širiti i ojačavati i ubuduće", rekao je Skoko.

Prilikom razgovora sa trebinjskim sveštenicima, Skoko je ukazao na dobre međusobne odnose i istakao da im je želja da ih podignu na još veći nivo.

On je naglasio da katolici u Trebinju imaju apsolutno sve slobode i da žive kao i svi drugi građani.

Skoko je rekao da sa katoličke strane ima negativnih reakcija i otpora na dijalog i saradnju predstavnika Katoličke i Srpske pravoslavne crkve, ali da od toga ne treba bježati i da sa jedne i druge strane ima predrasuda koje smetaju.

Govoreći o manifestovanju tih otpora, Skoko je rekao da se prave takozvane krletke i to kada pojedinac ne želi da se susretne sa drugim i da sa njim razgovara.

"Susreti i otvoreni razgovori su jako važni. Tu je neophodno reći šta te boli, ali i čuti šta drugog boli i onda više nema tih krletki i tada počinju da se stvaraju mostovi", rekao je Skoko.

Delegacija mostarskih franjevaca obišla je pravoslavne svetinje na području opštine Trebinje i katedralu u gradu. (Srna)