230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Noć Muzeja u Trebinju (foto)

Petu godinu za redom, večeras je u Trebinje, u stilu evropskih kulturnih sredina, povodom Dana Muzeja i Evropske noći muzeja priređena manifestacija Noć muzeja.

120519-rukometmuzej4

U okviru programa ovogodišnje manifestacije, kojoj je cilj popularizacija kulture, posebno među mladima, Muzej Hercegovine širom je za posjetitelje otvorio vrata svojih stalnih postavki.

Centralni program večeri bila je izložba fotografija pod nazivom „Svetska baština Srbije", priređena u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika Srbije.

Otvarajući izložbu, direktor Zavoda za zaštitu spomenika Srbije Vera Pavlović Lončarski je istakla da je riječ o postavci koja se bavi spomenicima kulture koji su upisani na listu svjetske baštine Srbije.

„Takvih spomenika kulture ima četiri – Stari Ras sa Sopoćanima, Studenica, spomenici na Kosovu i Metohiji i Gamzigrad-Romulijanum. Ova izložba obišla je mnoge zemlje, od Brazila do Moskve i u celoj Evrpi. Zahvaljujući bogatoj kulturnoj bašini, koja je svetski značajna, Srbija je postala član Komiteta za svetsku baštinu. Svetsku baštinu na našim prostorima moramo sačuvati za naredne generacije i to je ono čime se mi bavimo", rekla je Vera Pavlović Lončarski.

U muzičko scenskom programu nastupila je etno grupa „Zahumlje" i pjevačka grupa „Nagorkinje".

Obilježavanju Noći muzeja u Trebinju pridružila se i Akademija likovnih umjetnosti Trebinje, u čijoj je Galeriji priređena izložba pod nazivom „U društvu nagrađenih 2000-2011".

Ovom izložbom predstavili su se dobitnici prestižne nagrade na Majskoj izložbi ULUPUDS-a, kojima su se pridružili i neki autori sa trebinjske Akademije. (Opština Trebinje)