230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Ivanica uskoro dobija vodu

Na osnovu programa investitora firma Zigma iz Nikšića je locirara jednu bušotinu na dubini od 408 metara, na kojoj je pronađena voda, koja će u mnogome pomoći Ivanici i njienim stanovnicima, kao i turizmu u ovom kraju.

120530-ivanica03

Radovi na pronalaženju vode su započeti prije dva dana i završeni za samo 30 radnih sati na savremenoj preciznoj opremi i mehanizaciji specijalizovanoj za ove potrebe.

Dalje aktivnosti o samom snabdjevanju Ivanice vodom će se odvijati u dvije faze. Prva faza, koja podrazumijeva eksploatacionu buštinu, košta oko 420.000 KM i finansiraju je opština Ravno i Vlada Federacije BiH.

"Nakon završetka radova na eksploatacionoj bušotini slijedi postavljanje pumpi i cijevi prema naselju Ivanica i okolnim selima, što će ovom naselju donijeti, ne samo pitku vodu, već i rješenje zapošljavanja.Postoje mnoge firme zainteresovane za ulaganje u Ivanicu, računajući, u prvom redu, njene turističke potencijale", navodi Trebinjac Andrija Šimunović predsjednik opštine Ravno. On dodaje da će već u narednih 30 dana početi sa izradom projektne dokumentacije za gradnju distributivne mreže i glavnog cjevovoda, kao i dinamiku daljih radova.

"Bušotine će, prema predviđanjima i dokumentaciji, dati količinu vode koja zadovoljava, ne samo sadašnje potrebe ovog naselja, već i razvojne kapacitete, među kojima su i industrijski potencijali u narednih petnaest godina", rekao je Ekrem Šehović, predstavnik firme "Geoprojekt".

Nakon bušenja i ugradnje pumpnog postrojenja, odrediće se i trasa kojom će voda teći do samog naselja. Kompletan projekat sa razvođenjem cijevi biće okončan do kraja godine. Dok to ne bude realizovano, oko stotinu porodica Ivanice, pitkom vodom će i dalje biti snabdijevani iz čatrnja.

120530-ivanica04