230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Srbi iz Kanade poklonili teleskop Gimnaziji

Na Gimnaziji ''Jovan Dučić'' u Trebinju, upriličena je prezentacija teleskopa za lokalne medije i uz prisustvo ekipa RTRS.

120531-teleskop02

Zahvaljujući donaciji Kanadsko Srbskog dobročinstva ''Jovan Dučić'' iz Toronta, Gimnazija je dobila je robotizovani teleskop Nexstar 127 SLT američke firme Celestron. Radi se o kvalitetnom amaterskom teleskopu vrijednosti preko 2.000 KM. Teleskop je katadioptričkog MK (Maksutov-Kasgren) tipa, promjera objektiva od 13-cm. Potpuno je kompjuterizovan sa 9 brzina pokretanja, 3 mogućnosti praćenja (sideral, solar, lunar), automatskim traganjem i praćenjem nebeskih objekata kojih u ugrađenom procesoru ima oko 5.000, te mogućnošću priključka GPS aparata i daljinskom kontrolom preko odvojenog računara.

120531-teleskop01

Inicijativu za nabavku teleskopa pokrenuo je Miro Ilić iz Trebinjskog astronomskog udruženja, a ostvarena je trudom gospodina Jakova Vica, predsjednika SKD ''Jovan Dučić'' iz Toronta, nekadašnjeg učenika trebinjske gimnazije. Da napomenemo da je početkom godine SKD ''Jovan Dučić'' iz Toronta poklonilo još jedan veći teleskop, namjenjen projektu astronomske opservatorije u Trebinju.

Po riječima direktora Gimnazije gos. Dragoslava Banjka, ovim teleskopom u potpunosti je kompletiran kabinet za fiziku koji sada ima veoma kvalitetnu opremu za izvođenje nastave iz predmata fizike. Sara Slijepčević i Nikola Pejanović, članovi astronomske sekcije pri gimnaziji, istaknuli su da, pored teorijskih znanja iz astronomije koja dobijaju putem predavanja, sada imaju mogućnost da ovim modernim teleskopom i praktično posmatraju razna nebeska tijela i prate pojave na noćnom nebu.