230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Promocija nove knjige Olgice Cice "Boje i barut" u Beogradu

U srjedu, 30. maja u 12 sati je u prostorijama Deretine knjižare u Knez Mihailovoj 46 u Beogradu održana promocija nove knjige Olgice Cice "Boje i barut", koja je posvećena poznatoj srpskoj slikarki Nadeždi Petrović.

120601-olgica01

Promocija je bila vrlo posjećena i medijski propraćena. Izlog Deretine knjižare je sav bio obilježen novom knjigom Olgice Cice. Knjiga je dočekana sa velikim interesovanjem i pozitivnim ocjenama od strane novinara i posjetilaca. Olgica planira promociju i u svom gradu.

Olgica Cice
BOJE I BARUT

Fan­ta­sti­čan ro­man o jed­noj od naj­ve­ćih že­na u srp­skoj isto­ri­ji

Ro­man Bo­je i ba­rut, po­sve­ćen sli­kar­ki Na­de­ždi Pe­tro­vić, na­pi­san je kao apo­te­o­za umjet­no­sti, ide­ji ostva­re­nja svog bi­ća i uz­vi­še­ne slu­žbe ro­du ko­jem se pri­pa­da. Ugra­đu­ju­ći u te­melj dje­la i po­stu­la­te o umjet­no­sti Na­de­žde Pe­tro­vić, kao što je onaj „umjet­nost ne pro­fa­ni­še, ona di­že i pa­li mo­ral, po­ma­že raz­vi­tak so­ci­jal­nih pi­ta­nja i evo­lu­ci­ju na­ro­da, po­di­že kult u čo­vje­ku do naj­vi­ših gra­ni­ca, vrijed­nost je­di­ni­ce i cije­log ple­me­na u oči­ma na­pred­nih na­ro­da", Ol­gi­ca Ci­ce je kroz sud­bi­nu sli­kar­ke ko­ja je ima­la smje­lo­sti da bu­de dru­ga­či­ja i svo­ja, po­ka­za­la ka­ko se iz ma­log na­ro­da tra­gič­ne sud­bi­ne (opi­si te­ških go­di­na bal­kan­skih ra­to­va) mo­že sti­ći do svjet­skih estet­skih vi­si­na.

Na­de­žda Pe­tro­vić sva­ka­ko je bi­la jed­na od onih srp­skih sli­kar­ki i in­te­lek­tu­al­ki ko­je su kroz svo­je dje­lo raz­gr­ta­le isto­rij­ske na­sla­ge na­še kul­tu­re i ci­vi­li­za­ci­je. Knji­žev­nost na­knad­nim re­kre­i­ra­njem ta­kvih ve­li­či­na cr­pi no­vu sna­gu za afir­ma­ci­ju ide­ja ko­je ne gu­be vrijed­nost ma ka­ko dav­no bi­le za­če­te...