230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

''Vukovci'' iz Hercegovine u obilasku Beograda

U organizaciji beogradske opštine Voždovac i Udruženja Nevesinjaca u Beogradu i ove godine, treću godinu zaredom, na nagradno putovanje u Beograd stigli su najbolji učenici završnog razreda osnovnih škola iz istočne i stare Hercegovine.

120613-vukovci

Putovanjem su obuhvaćene opštine Trebinje, Ljubinje, Berkovići, Bileća, Nevesinje, Gacko, Kalinovik, Foča, Čajniče, Novo Goražde i Višegrad, a došle su sledeće kategorije učenika:

- Vukovci završnih razreda osnovnih škola (učenici koji su u dosadašnjem školovanju na kraju svih razreda imali sve odlične ocjene);
- Učenici generacije osnovnih škola (ukoliko nekim slučajem nisu obuhvaćeni u prvoj grupi);
- Učenici završnih razreda osnovnih škola koja pripadaju kategoriji djece sa posebnim potrebama, bez obzira na uspjeh u školi;
- Učenici završnih razreda osnovnih škola koji su na sportskim takmičenjima na nivou Republike Srpske i višem osvojili prva mjesta, bez obzira na uspjeh u školi;
- Brat (sestra) blizanac djeteta koje dolazi po bilo kom naprijed navedenom osnovu.

Posjeta je započela dolaskom u Beograd 10. juna u jutarnjim časovima, a završila se 12. juna u popodnevnim časovima, posjetom spomen - kompleksu Karađorđevića na Oplencu i spomeniku podizanja Prvog srpskog ustanka u Orašcu. Prvog dana, nakon smještaja u objektima ''Radojka Lakić'' i ''Čarapićev brest'' na Avali, krenuli su u obilazak kulturno – istorijskih spomenika u Beogradu.

Najprije su posjetili muzej Nikole Tesle, a zatim zgradu Starog Generalštaba. Tu ih je dočekao i pozdravio znameniti Nevesinjac, direktor Vojnobezbednosne agencije Svetko Kovač, a njegovi saradnici mladim gostima pokazali su Veliku i Malu ratnu salu i muzej VBA.

Nakon toga obišli su izložbu u Konaku kneginje Ljubice i Vojni muzej na Kalemegdanu. U popodnevnim časovima posjetili su Spomenik neznanom junaku i Avalski toranj. Predviđeno je da ih u sklopu posjete Sabornoj crkvi primi Patrijarh srpski Irinej.

Drugog dana posjete Beogradu, najbolji učenici osnovnih škola istočne i stare Hercegovine nastavili su sa obilaskom značajnih kulturno – istorijskih spomenika u prestonici.

Cijelog dana domaćin im je bio predsjednik opštine Voždovac, doktor Dragan Vukanić, koji je, pored zavidne fizičke kondicije, i ovoga puta pokazao izuzetno znanje iz različitih oblasti – istorije, religije, umjetnosti, arhitekture..., a sa njima su bili i predstavnici Udruženja Nevesinjaca u Beogradu.

Najprije su posjetili Hram Svetog Save i ''Malu crkvu'' na Vračaru, te Sabornu crkvu. Nažalost, zbog ranije preuzetih obaveza, nije realizovan prijem kod Patrijarha srpskog Irineja.

Potom su se premjestili na Kalemegdan, gdje su upoznati sa većinom značajnih kulturno – istorijskih spomenika, kao što su: Pobednik, Rimski bunar, Barutana, Kula Nebojša i t.d.

Nakon ručka na ušću Save u Dunav otišli su u Topčider, gdje su vidjeli Milošev konak sa objektima koji su vezani za njega (Crkva svetih apostola Petra i Pavla, spomenik Arčibaldu Rajsu...).

Potom su otišli u manastir Rakovica i poklonili se sjenima blaženopočivših patrijaraha srpskih Dimitrija i Pavla.

Kruna drugog dana posjete bio je prijem koji im je u svečanoj sali opštine Voždovac priredio predsjednik Vukanić. Tu ih je, nakon prigodne besjede, darivao vrijednim poklonima. Najprije je pozdravio i darivao mladu Nevesinjku Mariju Vujović, kojoj je prije mjesec dana na poznatoj dječijoj klinici u Tiršovoj doktor Vukanić izvršio transplantaciju bubrega. Marija se dobro osjeća i svi prisutni su je duboko emotivno pozdravili.

Sa poklonima je izdvojio učenike generacije svih pristiglih škola. Njima je, pored ostalog, darivao najnovije izdanje Vujaklijinog riječnika stranih riječi i izraza i vaučer u vrijednosti od 50.000,00 dinara za pohađanje škole računara u trajanju od 4 mjeseca.

U okviru svečanosti, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja Nevesinjaca u Beogradu, Ljubomir Babić, učenicima i nastavnici iz Nevesinja uručio je skromne poklone.

U ime svih učenika i nastavnika, predsjedniku Vukaniću i Udruženju Nevesinjaca, toplim riječima zahvalila se Rada Cvijetić, odlikaš iz Nevesinja.

Na kraju dana izviđači Voždovca su svojim vršnjacima iz Hercegovine na Avali pripremili druženje uz logorsku vatru. (Nevesinje.org)