230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U Trebinju obilježen Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Danas je u Trebinju velikom akcijom darivanja krvi, te polaganjem cvijeća na Spomenik poginulim i umrlim dobrovoljnim davaocima krvi opštine Trebinje, obilježen Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

 

120614-davaoci04

 

Ovogodišnji moto Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi je "Svaki dobrovoljni davalac krvi je heroj". Očekuje se da će u današnjoj akciji biti prikupljeno preko 50 jedinica krvi.

Ovu akciju je organizovalo Trebinjsko Društvo dobrovoljnih davalaca krvi zajedno sa Službom za transfuzijsku medicinu Trebinje. "Veoma je značajno istaći da su u ovoj akciji učestvovali svi aktivi Društva dobrovoljnih davalaca krvi. Trebinjska služba iz godine u godinu ima sve bolje rezultate i to su zaista rezultati za ponos. Svaka godina nam je sve uspješnija. Prethodna 2011. godina je bila najuspješnija do sada kada smo prikupili oko 1.500 jedinica krvi, a ono što je posebno značajno je da je 97% jedinica krvi u trebinjskog službi za transfuziju prikupljeno pravim dobrovoljnim i nenamjenskim davanjem krvi. Nenamjensko davanje krvi ima ogroman značaj u funkcionisanju  transfuzioloških službi, jer rezerve krvi mogu biti dobre i kvalitetne jedino ako imamo to nenamjensko davanje krvi, a s druge strane krv prikupljena od redovnih davalaca krvi je i bezbjednija po pacijenta. U prvih 5 mjeseci ove godine je prikupljeno 15% doza više nego prošle godine za isti period, i očekujemo da će ova godina biti još uspješnija na planu davalaštva ove dragocjene tečnosti, istakao je Dragan Šarenac načelnik Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice Trebinje.

120614-davaoci03

Nakon uspješne akcije svi davaoci i njihovi gosti družili su na zahvalnom ručku.