230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Otvoren trodnevni Naučni skup o Sabornosti i Demokratiji

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije danas je u Trebinju otvorio trodnevni naučni skup o temi „Sabornost i demokratija", na kojem će učestvovati eminentni profesori iz Rusije, Srbije, BiH, Republike Srpske, Hrvatske i Crne Gore, a čiji je organizator Udruženje "Rusko-srpski most".

120614-rusi03

„Riječ demokratija je jedna od najčešće zloupotrebljavanih termina našeg vremena, čiji je osnovni smisao nerijetko zamagljen i potisnut u drugi plan", istakao je vladika Grigorije obraćajući se učesnicima skupa.

Vladika Grigorije je dodao da se često gubi iz vida da se demokratija pojavila kao odgovor na pogrešnu upotrebu slobode autoriteta, bez kojeg nisu moguće ni zajednice ni sabornost, te kao izraz nastojanja ljudi da izaberu najboljeg među sobom, onoga koji neće zloupotrijebiti svoj autoritet, niti ugroziti njihovu slobodu.

"To je razlog zbog kojeg demokratija od svog nastanka do danas projavljuje veliku moć, ali istovremeno i slabost", istakao je vladika Grigorije.

Vladika je učesnicima skupa poželio plodotvoran i uspješan rad, ističući da je tema o kojoj će naučnici razgovarati kompleksna i da bi trebalo da ponudi neke odgovore na najvažnija pitanja današnjice - sabornosti i demokratije.

Govoreći o rusko-srpskim odnosima, načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk istakao je da su oni ispunjeni jezičkom bliskošću, kulturom i duhovnošću, sudbinskom povezanošću u presudnim trenucima istorije, dubokim emocijama, ali i, kako je rekao, ponekad nerazumijevanjem i nerealnim očekivanjima.

Predsjednik Udruženja „Rusko-srpskog mosta" Zdravko Močević istakao je da je cilj projekta svestrano istraživanje uzroka savremene krize, što bi omogućilo formulisanje modela društvenog i političkog života koji izvire iz velike tradicije pravoslavne hrišćanske civilizacije.

120614-rusi05

Zato su, rekao je on, na skup pozvani poznavaoci različitih oblasti, od teologije i filozofije, preko istorije i umjetnosti te raznih strana društvene i političke teorije.

„Ovaj skup treba da posluži i zbližavanju srpskog i ruskog naroda, kako danas tako i na dugoročnom planu", poručio je Močević.

O duhovnosti i prijateljskim vezama rusko-srpskog naroda govorio je profesor Instituta filozofije Ruske akademije nauka Sergej Sergejevič Horužij.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su mješoviti hor „Tribunia" i etno grupa „Zahumlje" iz Trebinja.

120614-rusi02

U okviru naučnog skupa večeras od 19.00 časova u Domu kulture biće promovisan zbornik „Rusija i Balkan u savremenom svijetu". (Srna)

120614-zbornik