230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Predstavljen projekat "Gornji Horizonti"

Višenamjenski projekat uređenja, korišćenja i zaštite vodotoka rijeke Trebišnjice "Gornji horizonti" predstavljen je danas u Trebinju tokom sastanka ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnjy Republike Srpske Željke Cvijanović sa specijalnim predstavnikom Evropske unije u BiH Peterom Sorensenom.

120615-ers01

(foto: arhiva)

Sastanku su prisustvovali i ambasadori Francuske i Bugarske u BiH Rolan Žil i Angel Angleov, te generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Branislava Milekić sa izvršnim direktorima kompanije, saopšteno je iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

Energetski dio projekta predviđa izgradnju tri hidroelektrane (HE) - Nevesinje, Dabar i Bileća, čime se planiraju obezbijediti akumulacije ukupne zapremine 200 miliona metara kubnih vode.

Realizacijom ovog projekta obezbijedila bi se proizvodnja obnovljive energije i navodnjavanje kraških predjela - Nevesinjsko, Dabarsko i Fatničko polje.

"Osnovni zadatak 'Elektroprivrede RS' je da obezbijedi dovoljne količine električne energije za sigurno i kvalitetno snabdijevanje kupaca u Srpskoj, vodeći računa o racionalnom korištenju resursa", navedeno je u saopštenju.

Na sastanku je istaknuto da bi se realizacijom ovog projekta obezbijedilo navodnjavanje područja Dubrava u opštini Stolac u Federaciji BiH, ekološki prihvatljiv protok na rijeci Bregavi u periodu malih voda, te na rijekama Buni i Bunici, što bi povećalo protok na delti rijeke Neretve u periodu malih voda.

Na sastanku je bilo riječi o projektima na Drini, uređenju, korišćenju i zaštiti vodotoka ove rijeke. Na Drini je planirana izgradnja 10 hidroelektrana, kojima bi se od poplava zaštitilo područje donje Drine i proizvele bi se značajne količine obnovljive energije od oko 3500 gigavat časova električne enrgije. (Srna)