230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Zakazan novi protest "Ne damo Petrinu"

U svrhu zaštite trebinjskih kulturno-istorijskih građevina grada, u srijedu 20. juna u 10 časova organizovan je novi protest pod nazivom "Ne damo Petrinu", koji će se održati ispred zgrade Opštine.

120618-petrinu_ne_damo

Napravljena je i Online peticija u kojoj se navodi:

ŠTA TRAŽIMO?

Da se zaustavi daljnji proces uništavanja istorijske tvrđave Petrina, kome nije prethodio zakonski postupak – milom ili silom! Da se podrži naše nastojanje za očuvanjem trebinjske tvrđave Petrina i svih ostalih trebinjskih tvrđava iz austrougarskog graditeljskog naslijeđa. Da se odgovorni za ovaj nezakoniti čin pozovu na odgovornost. Da se u što kraćem roku vrati građevinski materijal koji je ukraden sa tvrđave Petrina i da se na adekvatan način i u adekvatnom stepenu revitalizuje stanje tvrđave u kome je ona bila prije vandalskog čina rušenja. Najzad i najznačajnije, tražimo da se zakonskom procedurom pokrene inicijativa od strane nadležnih lokalnih institucija za zaštitu svih trebinjskih spomenika i objekata graditeljskog naslijeđa i istorije grada Trebinja, od strane Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske.

ŠTA ĆEMO URADITI AKO NAŠI ZAHTJEVI NE NAIĐU NA RAZUMIJEVANJE ODGOVORNIH?

Protestovaćemo. U skladu sa stepenom nasilja odgovorićemo adekvatnim sistemima protesta. U slučaju daljeg nastavljanja rušenja prije nego se donese zakonska zaštita ovih objekata, branićemo tvrđave svim rasploživim sredstvima. Sve dok ne budu ostvarene sve tačke naših zahtjeva organizovaćemo javne tribine i vršiti presiju na nadležne gradske organe i institucije za izvršenje pravnih i stručnih procedura koje tražimo. Pozivaćemo svu stručnu i profesionalnu javnost i svu domaću i stranu javnost da nam se pridruži sve do konačnog ostvarenja naših ciljeva.

Organizatori takođe poručuju:

Ovaj protest mora biti,

Isključivo u funkciji zaštite kulturno-istorijskih spomenika Republike Srpske, Isključivo izraz nezavisnog stručnog i slobodnog mišljenja građana i javnosti!

Ovaj protest ne smije biti,

Usmjeren ni prema kojem pojedincu, grupi, instituciji ili organizaciji,

Korišten za nečiju ličnu promociju, ili promociju vladine, nevladine, stranačke ili bilo koje druge institucije ili organizacije!

Pridružimo se mirnom protestu i potpisimo peticiju "Sačuvajmo trebinjske tvrđave" 

Peticiju će građani Trebinja moći da potpišu na Trgu slobode u utorak 19. jun.