230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Trebinjska dvorišta u užem izboru za "Najkutak RS" (foto)

Dva privatna dvorišta i gradski Cvijetni Trg u Trebinju našli su se u užem izboru ovogodišnjeg takmičenja "Najkutak Republike Srpske".

120622-ranko03

U najužem izboru za "Najkutak RS" učestvuje Vinarija "Petijević iz Trebinja, sa svojom prelijepo uređenom baštom i vinogradom, te divnim ljetnikovcem u kojem tokom čitave godine dolaze turisti iz svih krajeva svijeta da uživaju u degustaciji jednog od najboljih vina sa ovih područja.

120622-ranko02

120622-ranko201

U konkurenciji za najkutak RS ove godine našla se još jedna zelena i urbanizovana površina u samom centru grada, koja s pravom nosi ime Cvjetni trg.

120622-cvijetni02

Odmah uz Dučićev park već nekoliko godina raste i cvjeta zelena oaza ugodnosti koja, iako podijeljena na dva dijela, predstavlja jedinstvenu eko-cjelinu. U prvom dijelu, odmah uz bedeme starog grada, sa kojih i dalje stražare topovi, a sa zidova brižno gleda kip carice Jelene Anžujske, smještena je Dučićeva česma koju je nekada davno legendarni pjesnik poklonio svome gradu.

Smještena ispod tužne vrbe, u vrelim ljetnjim danima, putnicima namjernicima pruža osvježenje. Postoji stara izreka da "Ko se jednom napije sa Dučićeve česme vode, taj iz Trebinja ne može da ode". I zaista, iz Trebinja se ne odlazi, Trebinju se vraća. U drugom dijelu Cvjetnog trga nalazi se spomenik braniocima Trebinja u Otadžbinskom ratu od 1991. do 1995. godine. Spomenik je djelo poznatog trebinjskog vajara Milivoja Bokića, dok je za uređenje partera zaslužan arhitekta Srećko Dučić iz Trebinja.

A da je Trebinje jedna istinska ekološka cjelina, svjedoči i podatak da je sve nadohvat ruke. Stoljetna bašta platana je od Cvjetnog trga udaljena desetak koraka, preko puta je Dučićev park, korak-dva je udaljena smaragdna Trebišnjica, a tu su blizu i manastiri, parkovi, bazeni... (R. Mijanović)

120622-cvijetni01

 Vlasnici prelijepog dvorišta u trebinjskom naselju Hrupjela, Željka i Milenko Perović ušli su takođe u uži izbor ovogodišnjeg takmičenja "Najkutak Republike Srpske"

120622-najkutak01

120622-najkutak02

Zahvaljujući decenijama rada, ljubavi i kreativnosti, dvorište i svojevrsna zelena oaza supružnika Željke i Milenka Perović u trebinjskom naselju Hrupjela mame uzdahe svih ljubitelja prirode.

Dašak Mediterana osjeti se čim se kroči na veleljepno imanje Perovića od 150 metara kvadratnih, a miris kajsija, nektarina, smokava, šipka, trešanja i višanja posjetioce na trenutak odvlači u svijet nadasve raskošnih prirodnih mirisa.

Vlasnica trebinjskog "najkutka" Željka Perović naglasila je da je pravi hercegovački posjed nezamisliv bez dobre i kvalitetne vinove loze pa tako nekoliko njih ukrašavaju i njihov "kutak iz snova".

- Ukrasno drveće i cvijeće poput petunija, surfinija, puzave pelargonije i ruže dodatno uljepšavaju skoro svaki pedalj dvorišta, a njihovi intenzivni mirisi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Svi koji nas jednom posjete uvijek požele da se vrate i iznova uživaju u miru i našem skladno uređenom prostoru - kazala je Perovićeva.

Ljuljaške, česme, fontane i hladovina od trske daju posebnu draž imanju Perovićevih, a lampioni i fenjeri smješteni u centralnom dijelu "kutka" stvaraju magičnu atmosferu tokom brojnih druženja sa porodicom i prijateljima.

- Kamin i ploče za roštilj su posebno "dragocjeni" i nezaobilazni detalji u dvorištu koje je do prije nekoliko godina bilo poljoprivredno zemljište. S obzirom na to da smo velike estete, ljubav prema prirodi i zelenilu nas je podstakla da ovu parcelu preuredimo u prekrasnu oazu za odmor i opuštanje - istakla je Perovićeva. (tekst: S. Jokić)

120622-najkutak04

120622-najkutak03

120622-najkutak05

I vi možete učestvovati u izboru "Najkutak Republike Srpske" tako što ćete dati glas onom prostoru koji je po vašem mišljenju zaslužio da bude izabran kao najljepši kutak Republike Srpske. Na taj način stičete pravo na jednu od nagrada koje su namjenjene upravo vama.

U konkurenciji je ukupno 20 dvorišta iz cijele Republike Srpske. Pobjednici će biti proglašeni na velikoj finalnoj svečanosti 8. jula u direktnom televizijskom prenosu na Radio-televiziji Republike Srpske od 9 do 11 časova.

Za trebinjske Najkutke možete glasati na sledeći način:

SMS-om glasate tako što na broj 091/510-101 pošaljete poruku koja sardži riječ GLAS, zatim redni broj prostora.

Primjer, tekst SMS poruke glasi: GLAS 15

Vinarija "Petijević" Trebinje - Ranko Petijević - GLAS 15

Dvorište Perović Željka Trebinje - GLAS 4

Cvijetni Trg Trebinje - GLAS 14

Broj važi za sva tri operatera mobilne telefonije u BiH. Cijena poruke je 0,80 KM + PDV.