230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Dvije Izložbe u Muzeju Hercegovine

U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je, u okviru manifestacije Trebinjske ljetne svečanosti, priređen interesantan i nesvakidašnji kulturni događaj.

120705-izlozba1

Naime, upriličeno je otvaranje dvije izložbe.

Prva je, 12. Međunarodna izložba Art20, Asocijacije evropskih umjetnika pod nazivom „Mala djela sa velikim uticajem" kojom su predstavljene minijature 70 umjetnika iz 30 zemalja svijeta.

Druga je izložba njemačke umjetnice Karole Tešler, osnivača i predsjednika Asocijacije evropskih umjetnika, pod nazivom „Syinergy&Energetic". Ovom izložbom predstavljene su fotografije praćene video instalacijama.

Na otvaranju izložbi Karola Tešler je istakla zadovoljstvo prilikom da svoje radove predstavi u Trebinju.

120705-izlozba3

„Cilj izložbe minijatura jeste prikupljanje što većeg broja radova, kojih je za sada oko 500. Ova izložba putuje Evropom, a u BiH je prvi put ovdje u Trebinju, nakon čega će biti predstavljena u Doboju. Naš cilj je da prikupljena sredstva usmjerimo odjeljenju jedne dječije bolnice u Keniji, gdje je veliki broj stanovnika, posebno djece, zaražen HIV virusom", rekla je Tešlerova govoreći o izložbi „Mala djela sa velikim uticajem".

O svom radu i izložbi, koja je usmjerena na podizanje svijesti o važnosti očuvanja zdrave životne sredine i potrebi većeg korišćenja alternativnih izvora energije, ona kaže da je veoma bitno da svoje radove predstavi što većem broju ljudi različitih kulturnih i socijalnih podneblja.

Svečano, izložbe je otvori načelnik Opštine Trebinje dr Dobroslav Ćuk, ističući zadovoljstvo što će ovoj nesvakidašnji kulturni događaj naš kulturni prostor uvezati sa drugim prostorima Evrope i svijeta.

120705-izlozba2

„Večerašnja izložba, zasigurno, izazvaće kod svakog od vas određeni subjektivni doživljaj, emotivne, ili pak, intelektualne reakcije. Ali, vjerujem da će pozitivna energija „Sunčeve linije" Karole Tešler, uobličena u neobične izražajne forme, dotaći i naše podneblje i osloboditi, takođe, pozitivnu energiju ovih prostora i njegovu kreativnu snagu", rekao dr Ćuk.

Izložbe „Mala djela sa velikim uticajem" i „Synergy&Energetic", u Trebinju su priređene zahvaljujući Veri Kekić, akademskom slikaru i likovnom pedagogu iz Trebinja, članu Asocijacije evropskih umjetnika, te uz podršku Muzeja Hercegovine i Opštine Trebinje.

Pomenute izložbe biće otvorene do 20. jula. 

120705-izlozba4