230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Trebinjski Cvijetni trg najljepši kutak Republike Srpske

Cvijetni trg u Trebinju je danas na izboru za "Najkutak RS",  proglašen za najljepši kutak RS u kategoriji javnih površina.

120708-cvijetnitrg3

Stevan Bekan, načelnik Odjeljenja za stambeno komunalne djelatnosti Administrativne službe Opštine Trebinje je uživo prisustvovao svečanom proglašenju pobjednika u Banji Vrućici u Tesliću. "Ovo priznanje doživljavamo kao plod dugogodišnjeg rada svih nas zajedno u Trebinju. On je naglasio da ovo nije priznanje samo Opštini Trebinje već i svim građanima Trebinja koji daju svoj doprinos da Trebinje izgleda ovako kako izgleda. Bekan je ovom prilikom pozvao organizatore i izrazio nadu da će narednu tradicionalnu manifestaciju "Najkutak RS" prirediti baš u gradu na Trebišnjici. 

Cvijetni trg - Trebinje

Odmah uz Dučićev park već nekoliko godina raste i cvjeta zelena oaza ugodnosti koja, iako podijeljena na dva dijela, predstavlja jedinstvenu eko-cjelinu. U prvom dijelu, odmah uz bedeme starog grada, sa kojih i dalje stražare topovi, a sa zidova brižno gleda kip carice Jelene Anžujske, smještena je Dučićeva česma koju je nekada davno legendarni pjesnik poklonio svome gradu.

120708-cvijetnitrg4

120708-cvijetnitrg1

Smještena ispod tužne vrbe, u vrelim ljetnjim danima, putnicima namjernicima pruža osvježenje. Postoji stara izreka da "Ko se jednom napije sa Dučićeve česme vode, taj iz Trebinja ne može da ode". I zaista, iz Trebinja se ne odlazi, Trebinju se vraća. U drugom dijelu Cvjetnog trga nalazi se spomenik braniocima Trebinja u Otadžbinskom ratu od 1991. do 1995. godine. Spomenik je djelo poznatog trebinjskog vajara Milivoja Bokića, dok je za uređenje partera zaslužan arhitekta Srećko Dučić iz Trebinja.

120622-cvijetni02

A da je Trebinje jedna istinska ekološka cjelina, svjedoči i podatak da je sve nadohvat ruke. Stoljetna bašta platana je od Cvjetnog trga udaljena desetak koraka, preko puta je Dučićev park, korak-dva je udaljena smaragdna Trebišnjica, a tu su blizu i manastiri, parkovi, bazeni...

U konkurenciji od ukupno 20 dvorišta iz cijele Republike Srpske, našla su se i dva privatna dvorišta iz Trebinja i to dvorište Vinarije "Petijević" i dvorište Željke i Milenka Perovića.

Pobjednici su proglašeni na današnjoj velikoj finalnoj svečanosti u direktnom televizijskom prenosu na Radio-televiziji Republike Srpske.

U kulturno zabavnom programu učestvovali su Maja Tatić, Igor Vukojević, etno grupa Iva, bend Aleksandrija.