230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Ivana Ninković bez pratnje trenera na Olimpijskim igrama

Mlada plivačica PK Leotar Ivana Ninković (1995.) je na osnovu, blago rečeno nerazumne odluke, Olimpiskog Komiteta BiH da njen trener Veljko Piljević ne može da je prati na Olimpiske Igre, ostala bez podrške i najvažnije pomoći na Olimpijadi u Londonu, svog trenera.

120630-ivana2

Ivana je jedna od najperspektivnijih sportsta BiH. Na posljednjem Evropskom prvenstvu u plivanju u Maju u Debrecinu (Mađarska) zauzela je 12 mjesto u Evropi i ostvarila njabolji plasman u istoriji BiH plivanju, a trenutno je i najbolji plivač u istoriji BiH plivanja, a to zaslužuje sa rezultatom na 50m prsno 31,89 i 891 FINA boda, što je trenutno 10 vrijeme u Evropi, a Olimpijada će joj biti vrhunac njene dosadašnje sportske karijere kao i njenog trenera Veljka Piljevića.

Oni su ovaj uspjeh gradili mukotrpnim desetogodišnjim radom u Trebinju gradu koji nema zimski bazen, a sada nerazumnom odlukom OK BiH Ivana na najvažnije takmičenje u svojoj dosadašnjoj karijeri treba da ide bez trenera, bruka i sramota BiH sporta.

Ivana će u ovome slučaju, iako najmlađa i najperspektivnija sportiskinja BiH, biti jedini od 6 sportista iz BiH koji idu na olimpijadu, a da trener neće biti uz nju, a mozda i jedini sportista u individualnim disciplinama na čitavoj Olimpijadi da će biti bez trenera, stvarno apsurdno.

Odlukom Izvršnog odbora Olimpiskog Komiteta BiH koji je održan u Mostaru 13.06.2012. da na Olimpijadu iz plivačkog (individualnog) sporta ide samo jedan trener, ''prava razumna sportska odluka za individualni sport'', u svim normalnim zemljama idividualne sportiste na takmičenja prate njihovi treneri, ali u BiH ne. Na osnovu ove odluke IO OK BiH iz Mostara Ivanu će na olimpijadi pratiti trener dzudista. Ivanu, njen trener prati na takmičenja u Sarajevo, Banja Luku, Beograd, Cirih ali ne treba da je prati na Olimpijadi.

Na osnovu ove odluke IO OK BiH iz Mostara, Plivački Savez BiH je donio odluku da trener plivača bude Muhamed Smajefendić, čovjek koji je kao vođa puta reprezentacije BiH u plivanju na svjestkom prvenstvu u Šangaju 2011. godine Ivanu ostavio samu na takmičenju, maloljetnu Ivanu koja je tada imala 15,5 godina I vratio se u Bosnu I Hercegovinu, a Ivana se morala vratiti iz Šangaja pod pratnjom ljudi iz Plivačkog Saveza Srbije. I kao nagradu za takav čin sada treba da je prati na Olimpijadu, što Ivanini roditelji u svakom slučaju neće dozvoliti i dati saglasnost tom čovjeku što im je dijete ostavio bez nadzora na 20 sati leta od BiH - Trebinja u trajanju od 6 dana. Na osnovu ovih činjenica Ivanu će na takmičenju onda vjerovatno pratiti gospodin Crnogorac, trener džudista.

Plivački Klub Leotar odmah po saznanju odluke OK BiH i PS BiH da Ivanu ne može da prati njen trener Veljko Piljević uputili su protesne dopise u OK BiH I PS BiH. Na osnovu tog dopisa Plivački Savez BiH je uvidio svoju grešku i 03.07.2012. godine poslao dopis Olimpiskom Komitetu BiH u kome se navodi da IO OK BiH preispita odluku donešenu u Mostaru i da je apsolutno potrebno da Ivanu na Olimpijadu prati njen trener Veljko Piljević. Iz OK BiH sve do 09.07.2012. godine nismo mogli dobiti odgovor od odgovornih lica iz OK BiH jer su bili na odmoru,  a u ponedeljak 09.07. predsednik PK Leotar gospodin Zoran Čučković razgovarao je sa gospodinom Fazlagićem iz OK BiH koji mu je rekao - da je upoznat sa situacijom ali da se tu ništa ne može uraditi. Da nema novca (za veliku ekspediciju od 6 sportista I trenera), i da se sigurno ne zna da li će se uopšte ici na Olimpijadu u London. Da se trener Piljević ne može staviti na spisak putnika na Olimpijadu i da će se o Ivani brinuti on i gospodin Crnogorac, trener džudista, ponovo totalni apsurd BiH sporta za pitanje ''vjerovali ili ne''.

Iz plivačkog Kluba Leotar se pitaju da li Olimpiske Igre postoje radi sporta, sportista, trenera ili zbog funkcionera. Još se trebinjci pitaju da li na najvećoj sportskoj smotri sportisti trebaju imati najveću moguću podršku, a ne funkcioneri iz OK BiH. Ili je možda razlog neodlaska Ivaninog trenera na Olimpijadu, zato što je uspjeh postignut u Trebinju, a ne u nekom drugom gradu BiH ili dijelu BiH. Ništa drugo nego sramota I lakrdija OK BiH kao i sporta BiH uopšte i sa ovakim odlukama OK BiH dava se veoma ružna slika o sportu u BiH. - kažu u PK Leotaru.

M.P