230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

"Jaffa" stiže u Trebinje

Kompanija Svislajn, u vlasništvu biznismena Rodoljuba Draškovića, ugasila je proizvodnju jaffa keksa u Sisku.

111008-iat

Kompanija će jafa keks ubuduće proizvoditi u svojoj fabrici u Trebinju, jer, kako kaže direktor te fabrike Igor Lovreković, odluku je Uprava koncerna donela zbog ulaska Hrvatske u EU.

Odnosno zbog carina koje će Hrvatska morati da plaća zemljama Cefte, koje su veliki kupci jaffa keksa proizvedenih u Sisku.

"Naš najveći kupac je BiH i od 1. jula 2013. godine zbog novih nameta mi više ne bi bili konkurentni. Zato se proizvodnja seli u Trebinje", kaže Lovreković.

Zbog toga je otkaze dobilo 12 zapslenih u fabrici jaffa keksa u Sisku koji su bili zaposleni na određeno vreme, a na poslu će ostati 11 stalno zaposlenih koji će tokom leta fabriku u Sisku prilagoditi za proizvodnju tečnog eurokrema, dečje hrane, smokija i sličnog.

"Kako sada stvari stoje, s novom proizvodnjom u Sisku počećemo do kraja ove ili najkasnije početkom iduće godine", rekao je Lovreković.

Inače, jaffa keks u Sisku počeo je da se proizvodi u firmi Euro Fud Markt u vlasništvu Elmira Klaića 2006. godine.

Nakon dve godine rada, 2008. godine fabriku je kupio švajcarski Svislajn, u vlasništvu Rodoljuba Draškovića za 20 miliona evra.

Odlaskom proizvodnje jaffa keksa iz Siska, nastavlja se deindustrijalizacija grada koji je pre četvrt veka bio gotovo najjači industrijski grad u Hrvatskoj. (B92)