230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Srđan Aleksić dobija ulicu u Podgorici

Savjet grada Podgorice podržao inicijativu da jedna od gradskih ulica nosi ime Srđana Aleksića, koji je ubijen 1993. godine, jer je kao Srbin iz Trebinja ustao u zaštitu komšije Bošnjaka.

120712-srdjan

Potpredsednik Skupštine Crne Gore, Rifat Rastoder zahvalio je Savetu Glavnog grada, zbog jednoglasne podrške inicijativi da se ulica neposredno do Spomen parka nazove imenom Srđana Aleksića.

"Reč je o mladiću koji je u tragičnim devedesetim godinama minulog veka, poput junaka iz Primera čojstva i junaštva Marka Miljanova, odbranio sugrađanina druge nacionalnosti, od ratnika svoje nacionalnosti, što je platio sopstvenim životom", rekao je Rastoder.

Upravo, između ostalog i zbog toga i "mi danas nismo ovde ni zbog kakvih uskonacionalnih, političkih ili ličnih interesa", istakao je Rastoder u govoru na spomen parku na Pobrežju.

Skup je organizovanom povodom evropskog Dana sećanja na žrtve Srebrenice i Dana sećanja na civilne žrtve ratova vođenih na prostoru bivše Jugoslavije u periodu 1991. do 2001. godine.

Predlog koji je Savet glavnog grada jednoglasno usvojio moraće da dobije saglasnost Vlade i saglasnost mesne zajednice, rekao je Cvetko Vukčević iz komisije za imenovanje ulica.

Vukčević je objasnio da ova inicijativa ima posebnu simboliku obzirom da se u toj ulici nalazi i spomenik civilnim žrtvama na prostorima bivše Jugoslavije u periodu od 1991. do 2001. godine.

Srđan Aleksić je posthumno odlikovan zlatnom medaljom Miloš Obilić za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva, jer je 1993. godine kao Srbin iz Trebinja ustao u zaštitu komšije Bošnjaka od svojih sunarodnika.

Aleksić je umro nekoliko dana kasnije od posledica teških povreda koje je zadobio. (RTS)