230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Hercegovačka požarišta nakritičnija u regionu

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milimir Doder danas je nakon obilaska požarišta u Hercegovini izjavio da je najteža situacija u RS na području trebinjske opštine te istakao da se očekuje dejstovanje helikoptera Eufor-a a ukoliko se požari ne lokalizuju biće neophodno angažovanje dodatnih jedinica.

120718-doder1

U toku prethodne noći, jedne od najtežih za službe gašenja požara u proteklih dana, od vatre se branio TV predajnik na uzvišenju Leotar, a usljed trovanja dimom nekoliko vatrogasaca je zatražilo hitnu medicinsku pomoć.

Doder je istakao da je najduža linija požarišta u rejonu Jasen gdje se vatra u više krakova širi prema selima na Ljubomiru i Trebinjskim brdima, napominjući da je na gašenju angažovano oko 130 ljudi koji ulažu velike napore da požarnu liniju ispresijecaju, i da ne dozvole širenje prema naseljenim mjestima.
„Zbog jakog vjetra koji je raspirivao vatru, posebno je bila teška i iscrpljujuća prethodna noć ali nadljudskim naporima požarna linija se uspjela ispresijecati i na taj način spasiti objekti", rekao je Doder i napomenuo da Oružane snage BiH iz tehničkih razloga nisu mogle uputiti helikopter na ovo požarište, ali da bi i efekti s obzirom na jačinu vjetra bili minimalni.
Doder kaže da je upućen zahtjev Euforu- za angažovanje helikoptera i da se očekuje njegovo dejstovanje tokom sutrašnjeg dana.
„Ono što je najbitnije je da postoji koordinacija svih subjekata koji rade na lokalizovanju požara", istakao je Doder napominjući da se radi o nepristupačnom terenu gdje se do požarišta sa naprtnjačama mora pješačiti i po nekiliko kilometara.
Komandir vatrogasne jedinice Trebinje Miodrag Batinić je istakao da trenutno najveći problem predstavlja južna strana Leotara , napominjući da je u toku dana aktivirano novo požarište u rejonu Duži.

120718-doder2
Batinić kaže da je posebno teško gasiti na planinskom vijencu Leota jer je riječ o višekilometarskom neprisupačmnom terenu, napominjući da je taj rejon uvijek bio najproblematičniji za gašanje.
Načelnik opštinskog štaba Civilne zaštite Trebinje Mirko Ćurić kaže da je u posljednjih nekoliko dana u požarištima u ovoj opštini izgorjelo oko 2.000 hektara mješovite šume, od čega je 1300 hektara izgorjelo u požaru koji je izbio u Banjevcima i proširio se prema Jasenu.

Načelnik Opštine Trebinje Dobroslav Ćuk je izrazio zahvalnost svim jedinicama koje su danonoćno angažovane na gašenju požara i koje uspješno djeluju kako ne bi bio ugrožen nijedan stambeni ni drugi objekat.
Na području opštine Trebinje du toku dana izbio je novi požar u rejonu Duži, a požarišta u ostalim Hercegovačkim opštinama su pod kontrolom.
Kako Srna saznaje u trebinjskoj policiji uzrok požar velikih razmjera koji je izbio u Banjevcima i proširio se prema Jasenu nije ljudski faktor vće viskonaponski dalekovod.
U Centru javne bezbjednosti Trebinje kažu da policija radi na rasvjetljavanj okolnosti izbijanju svih požara u Hercegovini, te da je utvrđeno mjesto izbijanja požara i da slijedi vjšetačenje kako bi se utvrdio njihov uzrok. (Srna)