230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Taksisti nezadovoljni zbog novih troškova - Spremaju žalbu

Trebinjskim taksistima nametnuta je nova obaveza da mjesečno plaćaju po 30 KM za taksi stajališta. Taksisti su nezadovoljni i kažu da ne mogu da izmire ni dosadašnje, a kamoli nove obaveze.

120727-taxi1

Lokalna vlast tvrdi da je odluka usvojena po Zakonu o komunalnim djelatnostima i da je taksa minimalna.

 

U gradskom području Trebinja cijena vožnje taskijem je četiri KM. Taksisti za vožnje izvan grada uslugu po kilometru naplaćuju od 0,07 do jedne KM, zavisno od kilometraže.
Taksisti navode da ponekad ne odvezu nijednu turnu dnevno, pa ima je svaka dodatno izdvojena marka velika, a posebno što je mesečna preplata na gradski parking 20KM. Najavili su žalbu opštinskom Odeljenju za stambeno-komunalne poslove na rešenja o plaćanju taksi za stajališta.
- Podstanar sam i izdržavam petoro članova porodice, pošto niko nije zaposlen. Supruga je radila u "Novoteksu" i ostala je bez posla. Nemoguće je da od taksiranja izdržavam porodicu. Mjesečne obaveze prema državi su na 350KM, a godišnje platimo i 150KM komunalene takse. Nemam od čega da im platim još tih 30KM, jer moram da prehranim porodicu, - kaže Radisav Marković, koji je 8 godina trebinjski taksista.
Taksisti tvrde da, osim što cijene benzina stalno rastu, i velikih obaveza prema državi i opštini, imaju problema i sa taksi stajalištima. Ona su, posebno u centru grada,ograđena nepropisno parkiranim automobilima.
- Ponekad da bih izašao na ulicu i povezao mušteriju moram da vozim preko trotoara, a vlasnici pogrešno parkiranih automobila ne plaćaju ni parking ni kazne, - navodi Marković.
Pojedini taksisti su ovaj posao napustili pre više od godinu dana, jer nisu mogli da izmiruju obaveze prema državi.

Od nekadašnjih 40-ak taksista u Trebinju je ostalo oko 35 registrovanih taksi prevoznika. Načelnik opštinskog odeljenja za stambeno-komunalene poslove Stevan Bekan rekao je "EuroBlic" da im je jasno da taksisti nemaju velike zarade i da su u krizi, ali su "zakon morali ispoštovati".
- Odlučili smo da naknada za stajalište bude minimalna kako zanatlije ne bi uticale na njihov budžet, - objašnjava Bekan. On kaže da su cijene mjesečne parking karte u Trebinju od 20 do 100 KM, zavisno od lokacije, vrste i vlasništva automobila. (Blic/Lokoportal)