230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Otvorene Olimpijske igre u Londonu - Ivana u prvom redu

Svečanost otvaranja Olimpijskih igara u Londonu "Ostrvo čuda", koja je ukazala na raskošnu kreativnost Velike Britanije i na nepredvidivost i inventivnost njenog naroda, održana je sinoć na Olimpijskom stadionu.

120728-ivana

Ceremonija, u kojoj je učestvovalo 15.000 dobrovoljaca, trajala je tri sata. Prisustvovalo joj je stotine svjetski poznatih ličnosti, uključujući 120 svjetskih lidera. Otvaranje je gledalo 62.000 ljudi, a širom svijeta ceremoniju je pratilo oko milijardu ljudi.

Umjetnički direktor svečanosti, britanski reditelj i producent Danny Boyle, koji je 2008. godine dobio Oskara, prethodno je izjavio da će za potrebe otvaranja Olimpijski stadion biti pretvoren u "idilični seoski krajolik Ostrva i gledaoci će vidjeti sve što zaista predstavlja njegovu suštinu". U svečanost je uloženo 36 miliona eura.

Svečanost je započela oglašavanjem naročitih zvona koje je izlila livnica "Whitechapel Foundry". Ona je u Ginisovu knjigu rekorda ušla kao najstarija britanska firma za proizvodnju zvona - iz 16. vijeka.

Po dolasku britanske kraljice Elizbete Druge na stadion, uvodne govore održali su predsjednik Olimpijskog komiteta Jacques Rogg i predsjednik Organizacionog odbora Igara, bivši atletičar Sebastian Coe.

Uslijedio je defile sportista svih zemalja-učesnica, po abecednom redu. U čast postojbine Igara, prva je stadionom prošla reprezentacija Grčke, a domaćni, Britanci na stadion su ušli posljednji.

Zastavu Bosne i Hercegovine na ceremoniji svečanog otvaranja nosio je džudista Amel Mekić, evropski prvak iz 2011. godine. Uz njega bili su plivači Ivana Ninković i Ensar Hajder, atletičari Kemal Mešić i Lucija Kimani i strijelac Nedžad Fazlija, te njihovi treneri i članovi olimpijskog tima BiH.

Tim Srbije izašao je na stazu u 23.33 po lokalnom vremenu (pola sata poslije ponoći po našem). Naš najbolji teniser Novak Đoković  ponosno je nosio srpsku "trobojku" u svečanom defileu sportista.

120728-srbija

Neverovatni glumac Roan Etkinson (Mister Bin) "svirao" je klavijaturu uz pratnju Londonskog simfonijskog orkestra.

120728-roan

Olimpijski plamen zapalili su mladi britanski sportisti koje su izabrali veterani i legende sporta Velike Britanije.