230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Novi požari oko Trebinja - Najkritičnije Staro Slano

Na području opštine Trebinje aktivirao se novi požar u rejonu Staro Slano, gdje se veliki plamen vatre priližava selu, a ni ostalih nekoliko požara nije lokalizovano.

120824-slano1 Načelnik opštinskog štaba Civilne zaštite Mirko Ćurić rekao je da je najteža situacija na području Staro Slano, gdje su raspoređeni pripadnici trebinjske i lastvanske vatrogasne jedinice, Civilne zaštite, Centra za gazdovanje kršom, Oružanih snaga BiH i mještani, koji se bore da vatra ne uđe u selo.

120824-slano2

Požarište na području Diklića u Trebinjskoj šumi se i dalje gasi, dok je na području Trebinjskih brda požar i dalje aktivan, ali je večeras situacija mirnija u odnosu na prethodne dane.

Načelnik Regionalne kancelarije Civilne zaštite Radoslav Prelo je potvrdio da su požarišta aktivna i na ostalim područjima Hercegovine, ali da za sada nisu ugrožena naseljena mjesta.

"Požarne linije su preduge, a tereni su nepristupačni, zbog čega je i pored nadljudskih napora požarišta teško lokalizovati", rekao je Prelo i dodao da su pripadnici službi za gašenje na izmaku snaga, jer su danonoćno na terenu, i da je prioritet da se sačuvaju ljudstvo i objekti.

On kaže da je požarišta teško pratiti, jer je jak vjetar, pa se situacija mijenja iz časa u čas.

Prelo napominje da na području Bileće i dalje gori u rejonu Davidovići-Rioci, dok su požarišta u Ljubinju pod kontrolom.

Na području Morina u Nevesinju požar je lokalizovan, a u Gacku već nekoliko dana gori na vrhu planine Bjelasnice, dok se novi požar aktivirao i na području Kazanaca.

Aktivni su požari i u Berkovićima, gdje gori jedan krak prema Kubašu, kao i požarište Zijemlje u Istočnom Mostaru.

Prema nezvaničnim procjenama, u Hercegovini je u požarima izgorjelo nekoliko hiljada hektara mješovite šume i niskog rastinja. (Srna)