230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Stiže ruski helikopter da gasi požare

Savjet ministara BiH prihvatio je pomoć Ruske Federacije koja je spremna da pošalje helikopter "K 32" koji nosi pet tona vode u jednom zamahu za gašenje požara u BiH, prenose agencije.

120718-helikopter1

(foto: arhiva)

Pomoćnik ministra bezbjednosti BiH za zaštitu i spasavanje Samir Agić potvrdio je da će helikopter biti upotrijebljen prema prioritetima.

On je najavio da će, zbog intenziteta požara u Hercegovini, preporučiti da helikopter prvo djeluje na području Mostara, a zatim Trebinja i Gacka.

Izrazivši uvjerenje da će helikopter moći da ostane više dana u BiH, Agić je rekao da je ostalo još da se reguliše pitanje goriva i smještaja pilota.

On je podsjetio da je na zahtjev civilnih zaštita Republike Srpske i FBiH upućen zahtjev kolegama u Hrvatskoj za pomoć, ali oni zbog velikih požara u svojoj zemlji nisu bili u mogućnosti da pomognu.

Agić je naglasio da je situacija na požarištima u BiH veoma teška i komplikovana, te da helikopteri Oružanih snaga djeluju na području Bratunca, a EUFOR-a na području Konjica.

OSBiH: Još dva helikoptera za gašenje požara

Do kraja sedmice za gašenje požara u BiH trebalo bi da budu operativna još dva helikoptera Oružanih snaga, rekao je danas zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga za operacije general-major Rizvo Pleh.

Pleh je rekao novinarima da je trenutno angažovan samo jedan helikopter Oružanih snaga na gašenju požara u rejonu Bratunca.

Prema njegovim riječima, ostali helikopteri Oružanih snaga BiH su na faznim pregledima zbog prekomjerne upotrebe u prethodnim požarima.

On je pojasnio da su fazni pregledi helikoptera obavezni nakon određenog broja časova leta da bi bili zamijenjeni elementi letjelica, kao što su filteri, zakivci i obavilo podmazivanje sklopova.

- Sve to zahtijeva vrijeme i mora se obaviti jer u suprotnom nastaje veliki rizik za posadu i letjelicu. Nažalost, dogodilo se da su sve letjelice na tim pregledima zbog dinamike korištenja - rekao je Pleh.

On je napomenuo da jedan sat leta košta 5.000 KM i da su maksimalni kapaciteti Oružanih snaga na zadatke gašenja požara angažovanje četiri "MI 8" helikoptera.

- Optimisti smo da će dva helikoptera biti operativna do kraja sedmice, a nadamo se da će naredne sedmice biti završen pregled još jednog helikoptera i da ćemo već tada vratiti u kapacitete koje smo imali prije problema sa pregledima - rekao je Pleh.

Ministar odbrane BiH Muhamed Izbrahimović ukazao je na problem ubrzanog trošenje resursa koji su na raspolaganju ovom ministarstvu s obzirom da su pripadnici Oružanih snaga BIH zimus bili maksimalno angažovani tokom snježnih nepogoda, a da je sada zbog požara situacija ista.

Hercegovina u plamenu

Trebinje je danas okruženo vatrom i dimom, a novi požar na području Diklića u Trebinjskoj šumi zahvatio je minirano područje zbog čega ga je veoma teško gasiti iako se vatra približava kućama.

Načelnik štaba Civilne zaštite Mirko Ćurić potvrdio je da su ekipe na terenu, te da su zatražili pomoć deminera da bi znali gdje se nalaze mine.

Ćurić je rekao da je aktivan i veliki požar koji se već danima gasi i na području Trebinjskih brda gdje se vatra velikom brzinom približava kućama u selu Milojevići, Bioca i Ljubenko.

- I danas smo uputili zahtjev za pomoć iz vazduha ne samo Oružanim snagama BiH, već i drugim institucijama koje bi mogle da na ovo područje upute bilo kakvu letjelicu za gašenje požara - rekao je Ćurić, te dodao da ljudske snage ne mogu da zaustave vatru koja gori u nepristupačnim terenima i širi se u više krakova.

Načelnik regionalnog centra Civilne zaštite Radoslav Prelo rekao je da je kritično i na požarištima u Gacku, Ljubinju i Berkovićima, a da je nešto bolja situacija nego noćas u Bileći gdje je u rejonu Davidovići -Rioca požar odbijen od kuća, dok je stabilizovano požarište u Morinama u nevesinjskoj opštini.

Glas Srpske