230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Trebinje grad sa najviše spomenika

Današnji grad Trebinje zauzima prostor od 904 kvadratna kilometra i prema poslednjim procenama, ima 37.000 stanovnika.

120903-arsla1

S druge strane, Sarajevo se prostire na 141,5 kvadratnih kilometara i u njemu živi deset puta više stanovnika. Uprkos toj ogromnoj razlici, Trebinje ima više nacionalnih spomenika od Sarajeva.

Na listi nacionalnih spomenika u BiH Sarajevo se nalazi na drugom mestu sa 66 spomenika, dok Banjaluka ima „uknjižena" 44 spomenika. Grad sa najviše nacionalnih spomenika u BiH - njih 88 - jeste Trebinje.

Na toj listi se, između ostalih, nalaze zgrada Gimnazije „Jovan Dučić", Crkva Preobraženja Gospodnjeg, Arslanagića most, Vila „Lastva", Careva džamija. - Arslanagića most u Trebinju ima izuzetnu kulturno-istorijsku i umetničku vrednost i spada među najvrednije arhitektonske spomenike koji su nastali u razdoblju od 15. do 19. veka u BiH.

120903-CRKVA1

Crkva Preobraženja Gospodnjeg

Pre bezmalo 40 godina za ovaj most su pisali da je trebinjski most skladniji, bogatiji po oblicima, slikovitiji od višegradskih i mostarskih - rekao je predsednik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH Dubravko Lovrenović.

Na listi se nalazi i manastir Svetog Petra i Pavla, koji se nalazi u Petrovom polju pored Trebinja. Reč je o manastirskom kopleksu u okviru koga se nalaze dve crkve, jedna posvećena Svetom Petru, a jedna Svetom Pavlu, kao i manastirski konak.

- Pored crkve posvećene Svetom Petru, obnovljene 1906. godine na temeljima mnogo starije bogomolje iz četvrtog veka, u okviru manastirskog kompleksa pre tri godine je obnovljena druga crkva posvećena Svetom apostolu Pavlu, koja datira iz petog veka, a još ranije je na tom mestu bila krstionica - zapisao je Lovrenović.

Celina kojoj pripadaju Crkva Svete Petke i Stari most na Bari predstavlja jednu od najvažnijih istorijskih građevina. Istoričar umetnosti Ljiljana Ševo naglašava da Crkva Sv. Petke u Mostaćima kod Trebinja pripada skupini hercegovačkih crkava sa prislonjenim lukovima.

- Stari most u Mostaćima pripada skupini malih seoskih kamenih mostova i ne zna se tačno vreme izgradnje, ali iz naziva sela Mostaći može se pretpostaviti da je veoma star. (BlicLokoportal)