230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Kazne za nepostupanje po nalogu inspektora do 15.000 KM

Izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama u Republici Srpskoj predviđeno je uvođenje novog Koordinacionog tijela koje bi obezbjeđivalo bolju transparentnost u radu inspekcijskih organa kao i veće kaznene mjere za nepostupanje po nalogu inspektora, rekao je danas pomoćnik direktora Inspektorata Srpske Zoran Mikanović.

120911-policija3 Mikanović je u Trebinju, nakon javne rasprave o izmjenama i dopunama ovog zakona, precizirao da će Koordinaciono tijelo činiti predstavnici udruženja privrednika, sindikata, lokalnih zajednica i stručnjaci inspekcijskog sistema koji bi stvarali pretpostavke za bržim preduzimanjem mjera, odnosno otklanjanjem uočenih nepravilnosti na terenu.

Kao jednu od novina, kada je riječ o zaštiti prava iz radnog odnosa, Mikanović je naveo obavezno prisustvo sindikata prilikom inspekcijske kontrole, kako bi se stekla realna slika o radu inspektora, kao i o stanju u kolektivu.

"Inspekcija je obavezna da odmah reaguje čim uoči nepravilnosti i naloži na koji način da se otklone", kaže Mikanović i dodaje da su kaznene mjere pooštrene i da se kreću od tri do 15.000 KM za neizvršenje ili nepostupanje po nalogu inspektora.

120911-policija

Današnja rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama organizovana je za trebinjsku regiju. (Srna/Lokoportal)