230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Šansa za mlade Trebinja - Stipendije za razmjenu učenika i školovanje u inostranstvu

Trebinjski srednjoškolci koji su zainteresovani da upoznaju druge kulture, uče i žive u drugačijoj sredini daleko od svoje porodice duži vremenski period, imali su priliku poslušati savjetovanje koje je za njih organizovano u Američkom kutku u Narodnoj biblioteci u Trebinju.

120919-kutak2

Savjetnik pri Američkom vijeću za međunarodno obrazovanje, Aleksandra Popović, predstavila je popularne programe razmjene učenika kao i mogućnosti apliciranja i dobijanja stipendija za upis na Američke univerzitete. Na kraju savjetovanja, učenici su imali priliku da provjere koliko su naučili i zapamtili na ovom predavanju te je organizovan kviz i obezbijeđene nagrade za najbrže i najtačnije odgovore .

Tokom savjetovanja mladi su najviše pitanja postavljali u vezi sa YES programom, namijenjenim učenicima 1. i  2. razreda srednjih škola iz cijele BiH koji žele da provedu jednu školsku godinu (2012/2013) u SAD-u, pohađaju nastavu i žive u američkoj porodici. Osim učenika ovog uzrasta program razmijene je osmišljen i za učenike sa posebnim potrebama

120919-kutak1

Registracija učenika i prva dva kruga testiranja za YES program ove godine će biti održani od 17. do 28. septembra u šest gradova – Bihać, Banja Luka, Tuzla, Mostar, Trebinje i Sarajevo. Po prvi put testiranje za ovaj program biće održano i u našem gradu i to u Gimnaziji "Jovan Dučić", 26. septembra (srijeda).

Posljednji krug testiranja, kao i intervjui, održaće se krajem oktobra i početkom novembra u tri grada: Banja Luka, Mostar i Sarajevo.

Program YES sa svim troškovima odlaska i boravka u Americi je u potpunosti besplatan za finaliste tj. učenike koji uspješno savladaju sva tri kruga testiranja.

Svi učenici prvih i drugih razreda srednje škole koji zadovoljavaju sljedeće uslove mogu doći u trebinjsku gimnaziju u srijedu i aplicirati za ovu stipendiju:

  • da su državljani BiH,
  • da su rođeni između 01. januara 1996. godine i 15. jula 1998. godine,
  • poznavanje engleskog jezika,
  • da ispunjavaju uslove za dobijanje američke vize,
  • da nisu boravili u SAD-u 3 mjeseca ili duže u posljednjih 5 godina.