230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Počeo VII Međunarodni naučni skup "Mediteranski dani - Trebinje 2012"

Večeras je u hotelu "Bellevue" u Trebinju počeo trodnevni Međunarodni naučni skup pod nazivom "Mediteranski dani –Trebinje 2012." - Turizam: Izazovi i mogućnosti.

120920-naucni01

Skupu su se pozdravnim riječima obratili Ljiljana Čičković, menadžerica skupa, prof. dr Milan Milanović, predsednik Naučnog odbora skupa i dr Slavoljub Vujović, predsjednik Organizacionog odbora Ekonomskog instituta Beograd.

120920-naucni1

Sedmi međunarodni naučni skup Mediteranski dani 2012 „Turizam: izazovi i mogućnosti – turistička privreda i povezane teme", koji traje do 22. septembra u Trebinju, posvećen je aktuelnim globalnim, regionalnim i lokalnim turističkim trendovima, sa posebnim akcentom na doprinosu turizma razvoju privrede i regionalne saradnje.

Učesnici foruma su univerzitetski profesori i drugi eksperti za oblast turizma, članovi upravnih i nadzornih odbora, generalni direktori i menadžeri turističkih organizacija i kompanija iz drugih grana u lancu turističke privrede, kreatori turističkih strategija i politika u državama regiona, predstavnici banaka i osiguravajućih kuća, međunarodnih organizacija...

Organizatori očekuju da učesnici u naučnim radovima i kroz diskusiju na panelima zajednički analiziraju stanje, probleme, izazove i mogućnosti za dalji razvoj turizma u lokalnim i regionalnim razmjerama u kontekstu međunarodnih turističkih tokova i da, koristeći pozitivne primjere iz prakse, predlože rješenja u vidu preporuka za kreiranje novih strategija i politika razvoja turizma, radi adekvatnijeg prilagođavanja, što boljeg korišćenja potencijala i jačeg pozicioniranja turističke privrede regiona na tržištu EU i svjetskom tržištu.

U kontekstu razvojnih aspekata turizma, posebno se očekuje odgovor na centralno pitanje: kako upravljati razvojnim funkcijama turizma u praksi, tj. kako lokalne sredine mogu iskoristiti tržišne potencijale međunarodnog turizma za aktiviranje sopstvenih raspoloživih resursa.

Organizator ovog trodnevnog skupa je „Sajamski grad" d.o.o. Trebinje, uz programsku i stručnu podršku Ekonomskog instituta iz Beograda.

Preogram skupa se nastavlja sutra u 9 časova.

120920-naucni2

Imajući u vidu značaj turizma kao privredne djelatnosti u svim razvijenim privredama svijeta, kao i mogući doprinos regionalnom razvoju i razvoju privrede Hercegovine, prije šest godina organizovan je prvi naučni u Trebinju, i to na temu turizma i prekogranične saradnje. Skup je u međuvremenu rastao i razvijao se, dobijao na značaju, posebno u stručnoj javnosti – o čemu svedoči impozantan i sve veći broj referata eminentnih stručnjaka iz regiona. Vjerujemo da će ovogodišnji skup i po broju i kvalitetu radova i broju učesnika prevazići dosadašnje, istakli su organizatori.

Naučni skup se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske.
Sponzori: Opština Berkovići i Ubla Turs.

Po završetku skupa planirana je poseta Hercegovačkoj Gračanici, manastiru Tvrdoš, te razgledanje grada i druge slobodne aktivnosti po izboru učesnika.