230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Bileća: Drago Kekanović laureat nagrade "Svetozar Ćorović"

Na svečanoj akademiji u okviru tradicionalne kulturne manifestacije "Srpska proza danas", koja je održana u Bileći, Drago Kekanović iz Zagreba proglašen je za laureata nagrade "Svetozar Ćorović" za roman "Veprovo srce".

120921-drago Predsjednik žirija Jovan Delić rekao je sinoć da impresionira autorova vještina u vođenju priče i pravljenja obrta, kao i njegova samosvjest o toj vještini, napominjući da je roman koji govori o teškoćama Srba u Zagrebu u ratnim godinama napisao autor koji živi i stvara u Zagrebu.

On je dodao da imponuje Kekanovićeva hrabrost, kao i majstorstvo u modeliranju i individualizaciji likova.

Zbog zdravstvenih problema autor romana nije prisustvovao akedemiji i nagrada će mu biti uručena naknadno. O književnom djelu Kekanovića govorio je i profesor Ranko Popović.

Okupljene su u ime opštine Bileća pozdravili načelnik Dragan Babić, u ime gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" Nikola Asanović, a okupljenima se obratila i pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Irena Soldat-Vujanović.

U umjetničkom dijelu programa nastupio je trebinjski hor "Tribunija".

Uoči svečane akademije u prostorijama SPKD "Prosvjeta" otvorena je izložba slika Mome Kapora, koja će ubuduće biti legat ovog slikara i književnika bilećkoj "Prosvjeti". Izložbu je otvorila LJiljana Kapor, supruga Mome Kapora i direktor Zadužbine "Momo Kapor", koja postoji gotovo tri godine.

U bilećkoj "Prosvjeti" sinoć je javnosti predstavljen i legat knjiga i časopisa sveštenika Vojislava Gaćinovića, urednika ovog društva i narodnog poslanika u period između dva rata, a koji je porijeklom iz Bileće.

Manifestacija će biti nastavljena danas radom okruglog stola o Kaporovom književnom djelu, a predviđena je i posjeta učesnika manifestacije Hercegovačkoj Gračanici u Trebinju, manastiru Zavala i Mrkonjićima, rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog u Popovom polju.

U bilećkom Domu kulture u večernjim časovima biće priređeno književno veče na kome će učestvovati Svetozar Koljević, Žarko Đurović, Rajko Petrov Nogo, Jovan Delić, Ranko Popović, Miroljub Joković, Duško Pevulja, Radoslav Bratić, Miroslav Toholj, Zoran Kostić, Vladimir Kecmanović i Vule Žurić.

Istovremeno sa "Ćorovićevim susretima pisaca" održava se i naučni skup srpskih istoričara u Gacku. Ovogodišnji laureat prestižne nagrade "Vladimir Ćorović" je Mihajlo Vojvodić za istorijsko djelo o Stojanu Novakoviću.

Pokrovitelji ove dvije manifestacije su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstva nauke i tehnologije i SPKD "Prosvjeta", a organizatori opštine Bileća i Gacko. (Srna)