230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Koncert duhovne muzike u Sabornom hramu

Sinoć je u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju organizovan koncert duhovne muzike hora Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo" iz Kotora,na kojem su izvođena djela od najranijih zapisa do kompozitora dvadesetog vijeka. 

120923-hor1

Prema riječima đakona Mihajla Lazarevića, đakona crkve Svetog Nikole u Kotoru i rukovodioca hora već 20 godina, hor je osnovan 1839. godine i od tada do danas djeluje neprekodno.
"Hor djeluje u crkvi i pjeva na Bogosluženjima u crkvi Svetog Nikole u Kotoru, ali učestvuje i na svim akademijama koje organizuje crkvena opština Kotor i mitropolija crnogorsko primorska. Hor organizuje i turneje u zemljama u okruženju Crne Gore, ali i u Evropi.
Hor ima duhovni i svetovni reportoar. Hor takođe izvodi nacionalnu, i patriotsku muziku, ali i obrade starogradskih i narodnih pjesama pravoslavnih naroda, a nije nam strano da po zahtjevima festivala ili takmičenja na svom reportoaru uvedemo i muziku nekih drugih naroda ili njihove duhovne muzike koja se ne kosi sa pravoslavnom tradicijom, " rekao je đakon Lazarević i dodao da hor broji oko četrdesetak čalnova, većinom srednjoškolaca i studenata, dakle mlade populacije.