230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Obilježen Međunarodni dan starih osoba (foto)

Povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starih osoba, te tradicionalne Nedelje starih (1. do 6.10.) Centar za socijalni rad Trebinje sa partnerima i ove godine priredio je niz aktivnosti i programa kojima nastoji da skrene pažnju javnosti na probleme ove populacije.

121001-stari7

Međunarodni dan starih osoba proglasile su Ujedinjene nacije 1990. godine, želeći na taj način pokazati da su starije osobe važni članovi svakog društva i kako bi potakli zemlje svijeta da omoguće uključivanje starijih osoba u društvo prema njihovim intelektualnim i fizičkim mogućnostima.

U okviru Nedjelje starih danas je u Dnevnom centru za stare osobe u našem gradu organizovana Otvorena kuća, u okviru koje je priređena izložba ručnih radova korisnica Dnevnog centra, te druženje starih osoba iz Lastve i Trebinja.

Pozdravljajući prisutne u ime Centra za socijalni rad, Jadranka Zubčević, socijalni radnik, istakla je da trebinjski Centar u čijem sastasvu je Dnevni centar za stare, svakodnevno provodi aktivnosti na uključivanju starih u društvenom životu zajednice, kao i zadovoljenju njihovih specifičnih potreba.

„Centar za socijalni rad je jedina ustanova koja se bavi problemima starih u našem gradu. Opština Trebinje i njen Načelnik, prepoznali su potrebu za rješavanjem ove problematike i pružaju punu podršku našim aktivnostima i funkcionisanju Dnevnog centra za stare, na čemu im i ovom prilikom zahvaljujemo", rekla je Jadranka Zubčević. 

U zabavnom dijelu današnje svečanosti koja se u Trebinju obilježava pod motom "Brigom do aktivnog starenja", nastupili su članovi GKUD „Alat SL" Trebinje.

Inače, usluge Dnevnog centra za stare u Trebinju, redovno i aktivno koristi oko 45 korisnika, a u Centru u Lastvi kod Trebinja 15 – 20 korisnika.

Trenutno, na evidenciji trebinjskog Centra za socijalni rad nalazi se 597 korisnika jednog od vidova socijalne pomoći i materijalnih davanja. Od toga je 98 korisnika stalne novčane pomoći, 400 dodatka za tuđu njegu i pomoć, te 99 korisnika njege i pomoći u kući. Osim ovih vidova pomoći, zbog izuzetno lošeg socijalno materijalnog stanja svojih korisnika, CSR Trebinje razvija različite programe donacija, u smislu popravke stambenih objekata, obezbjeđivanje ishrane putem narodnih kuhinja, pomoć u odjeći i obući, nabavci ogrijeva i drugo.

U sklopu obilježavanja Nedjelje starih planirana je posjeta vrtićima i igraonicama, posjeta djece Dnevnom centru za stare, posjeta starim osobama u njihovim domovima, te posjete Centru za djecu i omladinu sa posebnim potrebama, kao i kontrola krvnog pritiska i šečera u krvi.